Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika

Všichni Nečasovi čertíci

Jaké bude Česko pod správou trojkoalice

V těchto dnech se na Pražském hradě objeví patnáct mužů v černých oblecích a po formálním prezidentově požehnání dostane Česko novou vládu. Koalice ODS, TOP 09 a Věcí veřejných se dohodla na programu a mluví o revolučních změnách od zkrocení nebezpečného zadlužení, přes vymýcení korupce až po zajištění energetické nezávislosti země. Zní to skvěle, jen kdyby ze smělých plánů – řečeno s Karlem Schwarzenbergem – nevykukoval jeden „čertík“ za druhým.

Pozor, bude reforma

Kromě již probraného skandálu, že premiér nepozval do svého týmu jedinou ženu, je na začátek nutné zdůraznit, že Nečasův tým sám sebe označuje jako „vládu rozpočtové odpovědnosti“. Právě zadlužené veřejné finance jsou dnes tématem číslo jedna a nad jiné z nich vyčnívá důchodová reforma. Současný systém penzí veřejným rozpočtům zatápí už dnes – důchodový účet, přes něž se peníze přerozdělují penzistům, se propadá do stále většího minusu. A stát si tedy musí na důchody půjčovat. Demografická vize budoucnosti, v níž na stále více důchodců vydělává stále méně lidí, přitom slibuje solidní drama.

Pro ty, kdo už roky volají po urychlené změně, má trojkoalice jasnou zprávu: důchodová reforma bude. „Je to klíčový úkol této vlády,“ prohlašuje rázně premiér Petr Nečas. A experti tomu věří. „Šance, že to tato vláda skutečně udělá, je…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 46 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].