0:00
0:00
Astrounat Brázda
Odvaha nejen číst

Kultura23. 5. 20103 minuty

Prozíravý mejdan

Jan H. Vitvar • Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer
Jan H. Vitvar
Jan H. Vitvar • Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer

S Galerií Klatovy/Klenová je to definitivně špatné. Kurátorský tým se jí během pár týdnů rozpadl a teď navíc přišla o jednu z klíčových akcí, kvůli níž se do ní vyplácelo na západ Čech pravidelně dojíždět: o projekt Startpoint v podobě výstavního finále soutěže pro mladé evropské výtvarníky. Dalo se to čekat. Autor klání Marcel Fišer - vymyslel ho před osmi lety - byl totiž z galerie vyhozen spolu s dalšími kolegy, a když nepomohly ani petice protestující proti jeho stále nepochopitelnému odvolání vedením Plzeňského kraje, rozhodl se soutěž přesunout jinam. Kam? To se také dalo celkem čekat.

↓ INZERCE
Inzerce Budvar
Inzerce Budvar

Do nově otevřené Galerie středočeského kraje (GASK) v Kutné Hoře. Zatímco totiž v Klatovech (respektive v Plzni, kde má hejtmanství sídlo) Fišer narazil na úřednické nepochopení svého konceptu galerie otevřené pro vše nové, byť třeba ne populární, v Kutné Hoře dávají progresi zelenou. Jak už jsme to v Respektu psali: mají mladý okruh kurátorů, chytré nápady jako spanilé propagační jízdy krajem a odvahu dělat výstavy tak, že nepůsobí jak z muzea hornin. A teď mají i jednu z nejzajímavějších soutěží pro výtvarné mládí, jakou v této zemi najdeme.

Jan H. Vitvar • Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer
Jan H. Vitvar
Jan H. Vitvar • Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer

Hejtmanovi Davidovi Rathovi se za moc věcí tleskat nedá, ale že dal GASK svobodu v tom, čím se chce zabývat, to za ocenění stojí. Galerie tím tak alespoň trochu napravuje pověst, kterou si oranžová hejtmanství za poslední dobu v krajích vysloužila právě za…

Předplaťte si Respekt a nepřicházejte o cenné informace.

Online přístup ke všem článkům a archivu

Články i v audioverzi a mobilní aplikaci
Možnost odemknout články pro blízké
od 150 Kč/měsíc