0:00
0:00
Astrounat Brázda
Odvaha nejen číst

Téma10. 1. 201017 minut

Bomba pro Írán

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

Po letech bezvýsledných diplomatických jednání dělí Írán jen krůček od toho, aby se stal jadernou mocností. Zabrání tomu Západ vojenským útokem?

↓ INZERCE
Inzerce Budvar
Inzerce Budvar

Objeví se utajovaná továrna na obohacování uranu, vybudovaná na úbočí hory v dobře střeženém vojenském komplexu nedaleko města Kóm. Jedná se o jasné porušení dohod o jaderné bezpečnosti i slibů, k nimž se Írán zavázal při podpisu smlouvy o nešíření jaderných zbraní. Írán se vytáčí a snaží se inspektorům namluvit, že nic víc neexistuje. Zarputile se ohání svými „jadernými právy“ na „civilní“ zařízení, jehož účel prý není o nic zlověstnější než dodávat Íráncům elektřinu.

Pro diplomaty z USA, Velké Británie, Francie, Německa, Ruska a Číny je to smutná obehraná písnička. Když inspektoři z Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE), fungující pod hlavičkou OSN, oznámili, že je závod v „pokročilém stadiu výstavby“ a instalováno je vše s výjimkou odstředivek, Írán se ohradil stejně odbojně jako po odhalení jiného původně utajovaného obohacovacího závodu v Natanzu v roce 2002.

Rusko a Čína, které se doposud nejvíce zdráhaly přikročit k přísnějším sankcím vůči Íránu za jeho jadernou vzpurnost, nyní přemýšlejí, co dál. „Nebudeme stát stranou“, když se ostatní shodnou na sankcích, prohlásil počátkem prosince vysoce postavený ruský diplomat.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

Předplaťte si Respekt a nepřicházejte o cenné informace.

Online přístup ke všem článkům a archivu

Články i v audioverzi a mobilní aplikaci
Možnost odemknout články pro blízké
od 150 Kč/měsíc