Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Anketa

Anketa: Zvýšila se pravděpodobnost teroristického útoku poté, co se do letadla podařilo pronést trhavinu?

Karel Randák • Autor: Milan Jaroš
Karel Randák • Autor: Milan Jaroš
  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

KAREL RANDÁK

bývalý ředitel tajné služby

Myslím si pravý opak. Obvyklým způsobem plánování útoků ze strany teroristických skupin, napojených na al-Káidu, jsou útoky vedené současně na více místech, resp. opakované, těsně po sobě následující údery na stejné místo. Protože k ničemu podobnému nedošlo, domnívám se, že v době zvýšených bezpečnostních opatření je proti logice věci útok provést. Momentální taktikou teroristů bude pravděpodobně spíše počkat na uvolnění těchto opatření, která nevyhnutelně musejí za čas nastat. Jedinou výjimku by mohl představovat již naplánovaný útok vedený zcela novým, překvapivým způsobem na neočekávaný cíl.

  • Autor: ČTK
• Autor: ČTK

ANDOR ŠÁNDOR

bývalý náčelník vojenské zpravodajské služby

Nepředstavuje to nenadálou eskalaci aktivit teroristických skupin hlásících se k al-Káidě. Islámští fanatikové se přizpůsobují ve své činnosti bezpečnostním opatřením, která proti nim zavádíme. Po období, kdy byly bezpečnostní aparáty úspěšnější v odhalování plánovaných akcí, došlo teď k několika fatálním selháním. Ideologie islámského fanatismu nepolevuje. Kombinace toho, že letecká doprava je stále terčem číslo jedna a připravenost potenciálních teroristů zemřít při útoku, pro nás představuje vážné a dlouhodobé nebezpečí. Teroristovi stačí, když má úspěch jednou, tajné služby a bezpečnostní aparát musejí být úspěšné pořád.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

JIŘÍ KOMOROUS

první náměstek ministra vnitra

Nezvýšila. Policejní složky tuto oblast monitorují a žádná nová rizika pro Českou republiku se neobjevila.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

JAROSLAV SPURNÝ

redaktor Respektu

V Česku ne. Za poslední rok neobjevila BIS žádného teroristu působícího v České republice. Nicméně přesto je možné, že tu nějaký je, a pokud ano, není pro Česko nebezpečný, neboť tu odpočívá. Nevylučuji, že se v nějakém větším tuzemském městě najde nějaký šílenec, který odpálí nějakou amatérsky vyrobenou bombu. Přesto Česku nehrozí žádný zásadní útok. Pokud jde o svět, tak samozřejmě ano. Ale nemyslím, že v budoucích deseti letech se zopakuje něco podobného jako bylo 11. září.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 2/2010 pod titulkem Anketa: Zvýšila se pravděpodobnost teroristického útoku poté, co se do letadla podařilo pronést trhavinu?