Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…
Jan Macháček • Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer
Jan Macháček • Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer
Jan Macháček • Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer
Jan Macháček • Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer

Na čtvrtečním summitu EU bylo rozhodnuto, že prezident Evropské rady Herman van Rompuy bude předsedat pracovní skupině, která na podzim předloží návrhy, jež se mohou stát zárodkem budoucí evropské ekonomické vlády a které mají více koordinovat hospodářské a fiskální politiky tak, aby se předešlo podobným krizím a aby vznikly mechanismy na jejich řešení.

Pozoruhodné v tomto ohledu je, že v závěrečném komuniké se nejprve objevila formulace, že Rompuy má pracovat na vzniku „ekonomické vlády“ (government), ale nakonec to bylo, především na nátlak Británie, pozměněno na „ekonomické vládnutí“ (governance). Také vám to připomíná mnohaměsíční vyjednávání o „vyhnání“ a „vyhánění“ Němců v česko-německé deklaraci z poloviny 90. let?

• Vliv jazykových nuancí na řešení krizí v rámci Evropské unie by vůbec stál za důkladnější rozbor. Van Rompuy si nejprve přál, aby se jednání hlav států eurozóny odehrálo ve čtvrtek ráno, před summitem EU. Němci to odmítli, eurozóna se má podle nich scházet pokud možno jen na úrovni ministrů financí. Pak Rompuy všechny pozval na „jednání“ o Řecku po skončení summitu. Poté na schůzku („meeting“). I to se zdálo Merkelové příliš oficiózní. Nakonec všichni vyhověli pozvání na „aperitiv“. A právě na „aperitivu“ se zrodila konečná dohoda o pomoci Řecku.

• Právě v okamžiku, kdy van Rompuy začne pomalu pracovat na nákresech budoucí ekonomické vlády Unie, začala baronka Ashtonová na základě Lisabonské smlouvy budovat evropský diplomatický sbor čítající až šest tisíc lidí.

Ach, ty setrvačnosti! Přesně tohle Evropská unie zrovna moc nepotřebuje. Když nemá zatím ani náznak společné hospodářské a fiskální politiky, když jí musejí pomáhat nadnárodní instituce z amerického Washingtonu, co budou ti diplomaté potom vlastně ve světě reprezentovat? Kdyby se s podobnou silou a masivním náborem začalo budovat právě teď evropské ministerstvo financí nebo alespoň Evropský měnový fond a funkční systém na řešení a hašení krizí a jejich prevenci, mělo by to svou logiku a racionalitu. Unie by v prostředí stále rychlejší a intenzivnější globální konkurence působila docela akčně a flexibilně.
Místo toho ten spolek vysílá signál, že se v něm dějí věci jaksi mimo čas a prostor.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].