Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Eseje

Židovská konspirace v Asii

Čínský bestseller s názvem Měnová válka popisuje, kterak Židé spřádají plány na ovládnutí světa skrze manipulace s mezinárodní finanční soustavou. Kniha si údajně našla čtenáře v nejvyšších vládních kruzích.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: Ian Buruma - Autor: Profimedia.cz, http://www.profimedia.cz • Autor: Respekt
Fotografie: Ian Buruma - Autor: Profimedia.cz, http://www.profimedia.cz • Autor: Respekt

Ian Buruma

(1951) je spisovatel, žije v New Yorku a přednáší na Bard College. Znají ho i čeští čtenáři z knihy Západ očima nepřátel (2005, spolu s Avishaiem Margalitem), na Slovensku vyšel v překladu jeho Zrod moderního Japonska. Burumovo zatím poslední dílo se jmenuje Smrt Thea van Gogha a hranice tolerance.

Čínský bestseller s názvem Měnová válka popisuje, kterak Židé spřádají plány na ovládnutí světa skrze manipulace s mezinárodní finanční soustavou. Kniha si údajně našla čtenáře v nejvyšších vládních kruzích. Pokud je to pravda, nevěstí to nic dobrého mezinárodní finanční soustavě, která závisí na tom, aby dobře informovaní Číňané přispěli k zotavení ze současné krize.

Tyto konspirační teorie nejsou v Asii nijak vzácné. Japonští čtenáři během let projevili lačnost po knihách, jako jsou Sledovat Židy znamená jasně vidět svět, Příštích deset let: Jak nahlédnout podstatu židovských Protokolů a Rád bych se omluvil Japoncům – Doznání židovského starce (spis napsaný japonským autorem pod smyšleným jménem Mordechaj Mose). Všechny tyto knihy jsou variacemi na Protokoly sionských mudrců.

Číňané mnoho moderních idejí převzali od Japonců. Právě tak možná židovské konspirační teorie pronikly dál. Vůči tomuto typu nesmyslů však nejsou imunní ani Jihoasijci. Bývalý malajsijský předseda vlády Mahathir ibn Muhammad prohlásil:…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 57 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].