Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Editorial

Anketa: Máme po zkušenostech se šampionátem v klasickém lyžování usilovat o olympiádu v Praze?

Pokud se mistrovství ve Vesci stalo přičiněním všech (ne)zodpovědných aktérů celonárodním traumatem, kam by dospěla mnohonásobně větší olympiáda?

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: Markéta Reedová - Autor: Tomki Němec • Autor: Respekt
Fotografie: Markéta Reedová - Autor: Tomki Němec • Autor: Respekt

Markéta Reedová

náměstkyně primátora Prahy (SNK ED)

Pokud se mistrovství ve Vesci stalo přičiněním všech (ne)zodpovědných aktérů celonárodním traumatem, kam by dospěla mnohonásobně větší olympiáda? Bylo by lepší se to nedozvědět. Náklady lyžařského klání se vyšplhaly do závratných výšek, všichni se pohádali, hrozila nám mezinárodní blamáž, od které nás zachránily dvě miliardy ze státního rozpočtu a… zázrak: ve Vesci napadl opravdový sníh. Přitom jde o šampionát v jednom odvětví sportu, zatímco olympiáda představuje prakticky desítky světových klání najednou. Přiznejme si to: nejsme prostě schopni olympiádu v Praze zorganizovat.

Petr Hrubec

generální sekretář Českého olympijského výboru

Já si myslím, že bychom o pořádání olympijských her usilovat měli. Je jasné, že když je takto položená otázka, tak si na ni skoro každý odpoví: Ne! Zvláště nyní, po zveřejnění zprávy Národního kontrolního úřadu. Vím také, čím mi moji přátelé argumentují – my, Češi na olympiádu nemáme, jsme malá země, nemáme peníze na důležitější věci. A když už peníze stát na něco dá, tak je stejně rozkrademe… Ale kdybychom ke všemu, co jsme kdy světového v naší zemi udělali, přistupovali takto, tak by v roce 1958 nevznikla Laterna Magica, prof. Wichterle by nikdy nevynalezl kontaktní čočky a na nábřeží by nikdy nestál Tančící dům!

Miroslav Sklenář

člen správní rady OPS Praha olympijská

Rád se vyjádřím po skončení šampionátu a se znalostí všech relevantních dat a informací. Hodnotit mistrovství světa, které teprve nyní začalo, nejde. Rychlými, nepodloženými a neodbornými soudy a hodnoceními se napomáhá jen laciné senzacechtivosti a černobílým názorům.

František Kolář

ředitel českého Olympijského studijního a informačního centra

Po listopadu 1989 se u nás prosadil názor, že když se renovuje byt, je třeba se zbavit knih a lyží. A přestože lidé stále čtou a lyžují, nadále kulturu a sport považují za cosi zcela zbytečného. Trvalo drahnou řadu let, než se pro Českou republiku podařilo získat sportovní akci takového rozsahu. Počáteční nadšení občanů, zvláště Liberce, se však brzy změnilo ve skepsi, na řadu se dostala „renovace bytu“, což se projevuje i ve vaší otázce. Osobně si myslím, že mistrovství světa je požehnáním pro Liberec a že podobným požehnáním budou i olympijské hry v Praze, a to pro celou Českou republiku. Jenom lituji, že se jich já ani mé děti nedožijeme.

(Diskuse k tématu - zde.)

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 9/2009 pod titulkem Anketa: Máme po zkušenostech se šampionátem v klasickém lyžování usilovat o olympiádu v Praze?