Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Z kraje

Quo vadis, Krkonoše?

V Krkonoších by se mohlo postavit dalších 31 lanovek a sjezdovek. Tento výsledek expertní komise Správy Krkonošského národního parku všechny překvapil.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: Ještě se uvidí, kam všude v budoucnu vstoupí noha turisty. - Autor: Tomki Němec • Autor: Respekt
Fotografie: Ještě se uvidí, kam všude v budoucnu vstoupí noha turisty. - Autor: Tomki Němec • Autor: Respekt

V Krkonoších by se mohlo postavit dalších 31 lanovek a sjezdovek. Tento výsledek expertní komise Správy Krkonošského národního parku všechny překvapil. Obce a soukromí investoři čekali více povolenek, neboť dlouhodobě prosazují výstavbu lyžařských areálů, záměrů proto komisi předložili celkem osmdesát. Ochránce životního prostředí také výsledek rozladil: už nějaký čas totiž upozorňují na přeplněné Krkonoše. Projekty jsou zatím ve fázi záměrů, nicméně KRNAP svým rozhodnutím naznačil vývoj našich nejvyšších hor na příštích dvacet let.

Sjezdovku za koně

„Obce a investoři se soustřeďují pouze na rychle vydělané peníze v zimě. Podřezávají si tím ale větev, na které sedí,“ říká František Krahulec z Botanického ústavu Akademie věd ČR. Turistů v Krkonoších ubývá a dlouhodobé klimatické předpovědi hlásí oteplení až o dva stupně, což by mohlo znamenat snížení počtu dní se sněhovou pokrývkou a posunutí sněhové hranice nad 900 metrů. „Sníh na horách určitě zůstane. Navíc na jeho výrobu potřebujeme, aby bylo pod nulou pouze sedm dní,“ komentuje tyto výhledy starosta Špindlerova Mlýna Bohumír Zeman.

Krkonoše nikdy nebudou konkurovat zahraničním lyžařským střediskům, proto by se měly podle Martiny Páskové z ministerstva životního prostředí soustředit spíše na omezování provozu, protože lidé…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 53 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].