Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Editorial

Editorial

Nestává se často, aby se zdejší média na něčem jednoznačně shodla. Přesto šéfredaktoři všech významných médií (včetně Respektu) minulý týden sepsali dopis, který byl adresován prezidentu Václavu Klausovi, aby vetoval zákon, jenž kriminalizuje novináře, když zveřejní odposlech.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: Erik Tabery - Autor: Pavel Reisenauer • Autor: Respekt
Fotografie: Erik Tabery - Autor: Pavel Reisenauer • Autor: Respekt

Nestává se často, aby se zdejší média na něčem jednoznačně shodla. Přesto šéfredaktoři všech významných médií (včetně Respektu) minulý týden sepsali dopis, který byl adresován prezidentu Václavu Klausovi, aby vetoval zákon, jenž kriminalizuje novináře, když zveřejní odposlech. Stalo se očekávatelné, prezident oznámil, že k vetu nesáhne, protože nechce hájit „zájem vaší profesní a podnikatelské skupiny“.

Není to poprvé, kdy Václav Klaus vyjádřil naprosté nepochopení pro fungování demokratické společnosti. Nejlépe to je vidět na jeho boji proti občanské společnosti.

Šéfredaktoři nežádají speciální daně, státní dotace, nižší DPH, beztrestnost či něco podobného, co by se dalo vnímat jako zájem „profesní skupiny“. Tady jde o podstatu fungování médií, tedy mít možnost odhalovat nešvary této země. A není pravda, že dosud média mohla zveřejňovat cokoli, vždy mohl zasáhnout soud. Není divu, že se dosavadní svoboda médií hlavě státu nelíbí, protože několikrát se do hledáčku policie dostali i lidé z jejího okruhu.

Snad se zákon dostane na stůl Ústavnímu soudu, který dosud téměř vždy rozhodoval ve prospěch svobodného tisku. Respekt bude i nadále zveřejňovat vše, kde spatří veřejný zájem.

Z dnešního čísla bych vás rád upozornil zejména na dva texty. První je článek Ondřeje Kundry a Jaroslava Spurného, kteří detailně rozebírají vztah Obamovy administrativy k radaru a náš postoj k Rusku. Druhý materiál je šest stran výjimečně věnovaných fotografiím. Karel Cudlín se totiž dostal do Gazy, kde pro vás zachytil tamní atmosféru.

Vážené čtenářky a vážení čtenáři, příjemné čtení vám přeje

ERIK TABERY

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].