Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

Německá Mission Impossible

Mnoho povyku pro nic. Tak by se dal shrnout humbuk kolem filmu Valkýra, který celý projekt od počátku provází. Příliš popisná a po povrchu klouzající rekonstrukce událostí kolem neúspěšného atentátu na Hitlera v červenci roku 1944 nemá totiž ve výsledku čím překvapit.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: Mějme větší odvahu, boys... - Autor: IMDB/Out Now • Autor: Respekt
Fotografie: Mějme větší odvahu, boys... - Autor: IMDB/Out Now • Autor: Respekt

Mnoho povyku pro nic. Tak by se dal shrnout humbuk kolem filmu Valkýra, který celý projekt od počátku provází. Příliš popisná a po povrchu klouzající rekonstrukce událostí kolem neúspěšného atentátu na Hitlera v červenci roku 1944 nemá totiž ve výsledku čím překvapit. Není dostatečně špatná na to, aby se dala sledovat se škodolibým pobavením. Není ale ani dostatečně dobrá, aby nějak zasáhla do letošních bojů o Oscary nebo aby po ní za rok štěkl pes.

Výbuch ve Vlčím doupěti

Více vášní než výsledný film bezpochyby vyvolalo samotné angažmá prominentního scientologa Toma Cruise v roli Clause Schenka von Stauffenberga. Už jen alergie Němců na zprávy o tom, že si hollywoodští filmaři brousí zuby na příběh o známém protihitlerovském puči, se dala pochopit. Odboj za druhé světové války je totiž pro ně stále citlivým tématem národní sebereflexe. Ale proti tomu, že by měl Stauffenberga ztvárňovat právě Cruise, se ohradil i mluvčí tamního ministerstva obrany. Herecká celebrita se v poslední době prezentovala nejvíce výpady proti psychiatrům a vůbec agresivním prosazováním pochybného učení R. L. Hubbarda. A scientologové mají právě v Německu široké spektrum vlivných odpůrců, poukazujících na jejich brainwashingové metody.

Režisér Bryan Singer nakonec v bolestech vznikající, ambiciózní film dokončil a studio ho po měsíčních průtazích poslalo do distribuce.…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 58 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].