Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Ekonomika, Politika

Jak zkrotit malou zemi

Podle nejčerstvějšího průzkumu Svazu průmyslu a dopravy ČR z minulého týdne české firmy seškrtávají investice plánované na letošek až o sedmdesát procent a začínají mít stále větší problémy s prázdnými firemními pokladnami. Skoro polovička plateb mezi firmami má zpoždění, řada podniků oddaluje výplaty, přičemž banky stále zpřísňují pravidla pro poskytování úvěrů.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: Držme se při zemi. (Kalousek) - Autor: Milan Jaroš • Autor: Respekt
Fotografie: Držme se při zemi. (Kalousek) - Autor: Milan Jaroš • Autor: Respekt

„Krize tu je pořád. Vlastně už od revoluce je to evergreen. Ať šlo o lacinou konkurenci z Číny nebo cokoli jiného. Vždycky jsme to ale nějak zvládli,“ říká Jan Heřmanský (65) a na chvíli se odmlčí. „Jenže tohle nečekal nikdo. Vždyť to padá doslova ze dne na den.“ Pan Heřmanský je ředitelem firmy Svitap, jedné z nejúspěšnějších textilek v Česku, která se teď během pár týdnů ocitla v dosud nezažitých potížích. „Máme zakázky na pouhý týden dopředu. Naši zákazníci berou míň, někdo ruší objednávky úplně a řada neplatí včas nebo vůbec,“ vypočítává pan Heřmanský situaci, kvůli níž firma propustila jen za poslední měsíc padesát zaměstnanců a zřejmě se nevyhne dalším radikálním škrtům.

Stejně jako pro statisíce českých podnikatelů a zaměstnanců je pro pana Heřmanského dnešní „otázka za sto“ jasná – co v této situaci může čekat od státu, kterému až doteď pravidelně odváděl podstatnou část ze svých peněz na daních? Spolu s přibývajícími zprávami z ciziny o schvalování miliardových injekcí a ekonomických balíčků očekávání roste. A také v Česku se začíná rýsovat, jestli má toto čekání na státní záchrannou síť smysl.

Říkali, že se nic neděje

Ještě donedávna by se o Svitapu s čistým svědomím dalo mluvit jako o zářném úspěchu porevoluční transformace, která se navíc podařila bez jediné…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 54 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].