Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Eseje

Člověk z Davosu

Ti z nás, kdo nejsou finančními experty, začínají teprve teď chápat, co se vlastně stalo špatně a co George Soros popsal jako superboom, následovaný superbublinou. Na základě toho, co zatím víme, mám vlastní seznam lidí, kteří by se měli zodpovídat za svůj podíl na krizi.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: Timothy Garton Ash - Autor: Profimedia.cz, http://www.profimedia.cz • Autor: Respekt
Fotografie: Timothy Garton Ash - Autor: Profimedia.cz, http://www.profimedia.cz • Autor: Respekt

Timothy Garton Ash

(1955) je britský politolog a historik. Je profesorem evropských studií na Oxfordské univerzitě a badatelem Hooverova institutu na Stanfordově univerzitě. V posledním desetiletí se zabývá zejména transformací Evropy a Evropské unie. V českém překladu vyšly jeho knihy Rok zázraků, Spis, Dějiny přítomnosti a Svobodný svět: Amerika, Evropa a budoucnost Západu.

„Člověk z Davosu“, nejvyspělejší savec na planetě, by měl říct „sorry“ za ekonomický chaos, do něhož nás uvrhl. Žádá to po něm konzervativní poslanec britského parlamentu Michael Gove v londýnských Timesech. Je něco předvídatelného a zároveň komického v této hře na viníky, v níž politici viní bankéře, bankéři regulátory, regulátoři politiky a tak dále.

Ti z nás, kdo nejsou finančními experty, začínají teprve teď chápat, co se vlastně stalo špatně a co George Soros popsal jako superboom, následovaný superbublinou. Na základě toho, co zatím víme, mám vlastní seznam lidí, kteří by se měli zodpovídat za svůj podíl na krizi.

Podvodníci a ti druzí

Podvodníci. Bernie Madoff byl podvodníkem (soudě podle procesu, který ho čeká), defraudant a hráč s lidskou důvěrou. Jemu podobní budou mezi námi vždy. Relevantní je však otázka, jak je možné, že to mohl dělat tak dlouho a v takových sumách peněz.

Bankéři.…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 54 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].