Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Neviditelná ruka

Řecký hřebík do rakve eura

Jan Bureš • Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer
Jan Bureš • Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer

Podle řeckých pověr je úterý nešťastným dnem. Jako by to věděla i agentura Fitch, která se Řecku rozhodla minulé úterý srazit rating. Řecko má tak poprvé po deseti letech rating začínající písmenem B. V ekonomice, kde dluh přesahuje 110 procent HDP, systematicky se falšují státní statistiky a ministerstvo financí bez ostychu ze dne na den zvýší odhad deficitu z šesti na třináct procent HDP, pomalu začíná jít do tuhého.

Jan Bureš • Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer
Jan Bureš • Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer

Důvěra investorů je silně nahlodána, a pokud se ji nepodaří rychle obnovit, Řecku v příštím roce reálně hrozí bankrot. Bude si totiž muset na trzích půjčit až 50 miliard eur (20 procent HDP) a bez důvěry investorů to půjde jen stěží. Navíc neznámou je i politika Evropské centrální banky (ECB). Ta zatím bez problémů dávala bankám peníze výměnou za dluhopis jakékoli členské země eurozóny. Teď se však kvalita řeckých dluhopisů pomalu propadá pod úroveň, kterou ECB před krizí byla ochotna tolerovat. Rozhodnutí ECB (a dalších ratingových agentur) je tak pro další vývoj důvěry v řecký dluh klíčové. Kdyby komerční banky nemohly vyměnit řecké státní dluhopisy u ECB kdykoli za hotovost, odstartoval by panický výprodej řeckého dluhu. V takové situaci by si Řekové jen těžko půjčovali další peníze a stihl by je osud Ekvádoru, Ruska, Argentiny nebo Islandu – vládní bankrot.

Řecko by si trest určitě zasloužilo. Je učebnicovým příkladem nulové rozpočtové disciplíny – euro přijalo statistickým podvodem a za celý pobyt v eurozóně splnilo rozpočtové kritérium pouze jednou. Řekové navíc nezažívají nijak dramatický propad hospodářství a jejich problémy jsou na rozdíl od Pobaltí nebo Irska čistě dílem vlastní neschopnosti. Automatickou záchranou Řecka by navíc ECB vyslala ostatním problémovým ekonomikám jasný signál, že si do budoucna nemusejí se splácením dluhů vůbec lámat hlavu. Neřízený bankrot je ale asi i tak příliš silná káva, protože by odstartoval spekulativní útok na další slabá místa eurozóny. Navíc samotný řecký dluh nemusí být pro eurozónu lehko stravitelným soustem. Jeho výše se nebezpečně blíží závazkům investiční banky Lehman Brothers, jejíž pád minulý podzim rozpoutal peklo na zemi. Možná by tak stačilo Řeky podobně jako jejich oblíbené jehněčí na chvíli podusit ve vlastní šťávě. Tak aby se nakonec rozhoupali k potřebným reformám, bez kterých další existence eura visí na vlásku.

Autor je hlavní ekonom Poštovní spořitelny.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].