Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Společnost

Nikde žádný alkáč

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

Jak zabránit tomu, aby se mladí Češi stali evropskými přeborníky v pití alkoholu

Čeští teenageři milují alkohol. A přestože čísla říkají, že konzumace rok od roku roste, liberální českou společnost tohle vcelku divoké pití zatím moc nevzrušuje. Aspoň ne natolik, aby se začalo vyjednávat o tom, zda a jak to změnit.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

Relax

Je sobota večer a do šestipokojového bytu v moderním bytovém pražském komplexu se sjíždějí spolužáci Kláry, studentky dvojjazyčného gymnázia. Rodiče odjeli na víkend do Londýna. Dlouho připravovaná akce, večírek spolužáků tří posledních ročníků pořádaný čtyřikrát do roka – samozřejmě bez přítomnosti rodičů –, může začít.

Chvíli po osmé je na místě většina vyvolených (podle slov Kláry „nezve se každý loser“) a po bytě se poflakuje asi třicítka spolužáků ve věku od patnácti do osmnácti. Z batohů a tašek provařených značek se vytahují chipsy, olivy a krabice s pizzou, občas se mihne pár lahví alkoholových limonád (známých pod termínem alkopops) nebo plechovek piva. „Šíma s Michalem dorazí do půl hoďky,“ oznamuje hostitelka a ve skupinkách posedávajících na bílých gaučích pokrytých igelitem („máma by se zbláznila, kdyby tam objevila flek) to souhlasně zašumí. Očekávaná dvojice je tady přes alkohol: je vybavena nejen automobilem, ale – a to…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 45 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].