Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Ekonomika, Politika

Pedagogika privilegovaných

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

Nedostatečnost reforem na obchodních školách ve světle úvěrové krize

Letošní rok se pro renomované obchodní školy nese ve znamení sypání popela na hlavy. Kritici jim vyčítají, že chrlí ekonomické vandaly neschopné mluvit jinak než oborovou hantýrkou. Řada pedagogů na sebe vzala alespoň část viny za současnou globální pohromu. Univerzitní děkani se pustili do reformních projektů.

Plody tohoto úsilí jsou však pramalé. Obchodní školy otevřely pár nových předmětů. Studenti na Harvardově obchodní škole (HBS) si k ostatním úctyhodným bodům své akademické přísahy přidali volitelný slib „sloužit vyššímu dobru“, k němuž se přihlásila asi polovina letošních absolventů. Převážně však obchodní školy i nadále pokračují v zajetých kolejích. Velikáni manažerských studií slibovali hory doly, ale nepokořili ani kopeček.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

To je skutečně škoda. Pokud jde o nedávné události, není třeba sdílet přesvědčení, že se obchodní školy staly „hybnou silou apokalypsy“, aby bylo jasné, že je třeba změnit alespoň něco. Většina klíčových aktérů krize, od Dicka Fulda z Lehman Brothers přes Johna Thaina z Merrill Lynch až po Andyho Hornbyho z HBOS, se pyšní titulem MBA (Hornby promoval jako nejlepší student ročníku na HBS). V posledních letech končilo až 40 procent absolventů nejlepších amerických obchodních škol na Wall Street, kde svědomitě uplatňovali…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 48 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].