Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Eseje

Nepomáhat těm špatným

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

V Íránu se ještě stále vede zápas o změnu, Západ by to také neměl vzdávat

Řekněme to rovnou: jen Íránci sami mOHou změnit Írán k lepšímu. Nedokážou to slova amerického prezidenta na Valném shromáždění OSN, ani evropské vyjednávání a sankce, a už vůbec ne izraelské bomby. Jen Íránci sami.
Miliony Íránců se ke změně odhodlaly letos v létě, důkazem byly masové demonstrace, a tisíce lidí o ni – navzdory mučení, bití, žalářování a zabíjení – stále ještě usilují. Možnosti demokracií a demokratů zvenčí přímo pomoci tomuto „zelenému hnutí“ jsou omezené, ale prvním imperativem naší politiky musí být především nedělat nic, co by mohlo jejich zápas poškodit. Řečeno s Hippokratem: Především neublížit.

Prezident Barack Obama se rozhodl správně, když nařídil svým lidem, aby o jaderné otázce vyjednávali s Íránem „bez předběžných podmínek“. Amerika to měla udělat už dávno. Na druhé straně ale evropské mocnosti na tohle téma rokují už léta a nikam nedospěly. Írán je vodil za nos jako na teheránském bazaru a mezitím roztáčel stále víc centrifug, aby mohl vyrobit dostatečné množství materiálu pro případnou jadernou bombu.

Vyjednávání má pokračovat, ale to neznamená, že Amerika a Evropa mají kvůli dalším pochybným slibům o omezení jaderného programu posilovat legitimitu podvodně zvoleného prezidenta Ahmadínežáda, který…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 48 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].