Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Editorial

Editorial: Nic se nemění

Erik Tabery • Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer
Erik Tabery • Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer

Když se otřásla zem a Jiří Paroubek oznámil, že nechce předčasné volby, které půl roku prosazoval a jejichž termín krátce předtím dohodl s ostatními, vyvolalo to řadu reakcí. V redakci jsme také chvíli uvažovali o tom, jestli nezměnit obálku, která se měla vztahovat k zakázce století na odstranění ekologických škod. Někteří v redakci navrhovali, ať se úvodní ilustrace nechá a jen se k supům přiřadí titulek související s politickou situací. Pravda, sedělo by to hezky.

Pak nám ale došlo, že nejzajímavější na stávající situaci je to, že vlastně připomíná nekonečný vír. Politici se točí dokola, ale uprostřed víru je klid a nic se nemění. Zůstává tak například i již zmiňovaná zakázka, která má ovšem v sobě ukrytých velmi mnoho ale.

Erik Tabery • Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer
Erik Tabery • Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer

Pád předčasných voleb ji neukončil. Jen se vláda

Jana Fischera

bude muset rozhodnout, co s komplikovaným tématem udělat. Jak je to složité, naznačoval i v 

minulém rozhovoru

pro Respekt

Karel Schwarzenberg

, jemuž se zakázka připravená jeho spolustraníky z TOP 09 vůbec nelíbí a zdá se mu, že je šitá na tělo jedné firmě. Každopádně článek o tomto projektu od

Jaroslava Spurného

si přečtete na stranách

16–18

.

Gigantickou zakázku mají také v sousedním Německu – budují tam solární elektrárnu, která bude druhá největší na světě. Tento projekt nebudí podezření z korupce, ale probouzí zajímavé diskuse. Jde totiž o stavbu budoucnosti, jež z Německa dělá zemi udávající tón v těchto nových technologiích. Reportáž z místa najdete na stranách 26–28 a jejím autorem je Tomáš Lindner.

Když už jsme se dotkli technologií, nemohu nezmínit velmi zajímavý článek týdeníku The Economist o počítačích s 3D obrazovkami, který publikujeme na stranách 66–68. Člověku se stále nechce věřit, jak rychle dokáže technika postupovat. The Economist píše: „Koncem roku se do prodeje dostanou první sériově vyráběné notebooky schopné zobrazovat trojrozměrně a koncem roku 2010 již budou computery s 3D obrazovkami a displeji v nabídce všech společností z první desítky světových výrobců počítačů.“ To, co se dnes vidí jen ve filmech, tak na nás bude brzy koukat z našich vlastních strojů. Je zřejmě opravdu jen otázkou času, kdy nám na dveře zaklepe ET mimozemšťan.

Jak si jistě všimnete o několik stran dále, naše řady rozšířila Kateřina Šafaříková, která se do Respektu vrací po působení v Bruselu, kde byla korespondentkou Lidových novin. Její návrat nás potěšil, protože v Česku nenajdeme novináře či novinářku s lepší znalostí Evropské unie. V našem listě se nebude věnovat jen Unii, ale také domácí politice (ano, tak schopná ona je), což ostatně dokládají i její nynější texty. Na stranách 24–25 je její portrét staronového šéfa Evropské komise Barrosa a na stranách 19–21 je spoluautorkou textu o politické krizi.

Vážené čtenářky, vážení čtenáři, příjemné čtení vám přeje

ERIK TABERY

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].