Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Glosa

Pýcha a pád investic

Jan Bureš • Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer
Jan Bureš • Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer

Po splasknutí bubliny vypadají všichni investoři jako šílenci. Proč tolik rizika, kvůli relativně malým ziskům? Copak nikdo z nich neviděl tu kupu problémů, kterou před sebou svět valil? Pár kacířů sice bilo na poplach, většina investorů však ze zpětného pohledu realizovala prostý hazard rovnající se vybírání čtvrťáků před rozjetým buldozerem. Proč, když měla k dispozici prakticky stejná varovná fakta, jako máme dnes?

Jan Bureš • Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer
Jan Bureš • Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer

Fakta a statistiky samy o sobě netvoří znalosti. Lidský mozek je naprogramován tak, že znalosti uchovává v příbězích. Izolovaná fakta jsou podle psychologů odsouzena k zapomenutí. Příběh je navíc nejen nástrojem pro pochopení minulosti, ale také základnou pro rozhodování a věštění budoucnosti. Při pohledu vpřed vždy vycházíme z logiky, kterou známe z již zažitých příběhů. Není však vždy lehké vybrat ten správný. Agentura Bloomberg například nedávno po překvapivě silném poklesu amerických zásob ropy napsala zprávu – ropa roste, kvůli klesajícím zásobám. Když ceny ropy po hodině začaly padat, vykouzlily zpravodajové nový příběh - ropa jde ke dnu, zásoby jsou stále vyšší než minulý rok. Zpravodajské agentury jsou učebnicovým příkladem našeho hladu po zasazení složité reality do jednoduchého předžvýkaného příběhu. Metoda je jednoduchá – pokus, omyl.

Trhy mají problém ve chvíli, kdy se určitý příběh příliš dlouho nemýlí. Investoři zapomínají, že jde o drastické zjednodušení skutečnosti, začínají historce nekriticky věřit a riskantně přihazují polínka do ohně. Zhruba šest let převládal názor, že finanční inovace pouze posilují stabilitu finančního systému. Stejnou dobu se nafukovala iluze o tom, že internetové akcie mohou růst, aniž by vykázaly zisky. Čím déle si historka žije svým životem, tím lehčeji trhy odfiltrovávají varovné signály a vyzobávají pouze příběh potvrzující evidenci. Vyléčit už je dokáže pouze čelní náraz do zdi.

Zarážející na tom všem není, že se mýlíme a že se znovu a znovu nepochopitelnému světu pokoušíme dát prostřednictvím příběhů pochopitelný řád. Překvapující je, jak moc v určitých chvílích sázíme a riskujeme, protože se potěšeně domníváme, že jsme svět definitivně pochopili. Pýcha předchází pád. Kapitán Titaniku Edward Smith také světu před vyplutím oznámil, že pod jeho velením žádná loď nikdy problémy neměla a mít nebude.

Autor je hlavním analytikem Poštovní spořitelny.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 36/2009 pod titulkem Pýcha a pád investic