Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Po nákupech

Dopis bez známky

Hlavně nezapomenout vhodit. • Autor: Flickr
Hlavně nezapomenout vhodit. • Autor: Flickr

Ahoj Honzo, posíláme Ti pozdrav z dovolené v Prachovských skalách. Na obrázku vidíš našeho Pepíka, jak visí na laně potom, co mu uklouzla noha. Tohle nám doporučuje Česká pošta jako modelový text na pohled. Samozřejmě, není to jediná možnost, co napsat, a stejně tak na líci pohlednice může být kromě visícího Pepíka i cokoli jiného, co si odesílatel vyfotí. Neboť pošta prý už není žádný rakousko-uherský přežitek, nýbrž svižný pomocník. Naše pohlednice nejen pošle, ale také vyrobí a zajistí, abychom už nikdy nemuseli lízat známku. Nové služby České pošty jsou totiž elektronické.

Hlavně nezapomenout vhodit. • Autor: Flickr
Hlavně nezapomenout vhodit. • Autor: Flickr

Jak tedy funguje elektronická pohlednice? Nejprve je třeba se rozdělit na technologické a netechnologické. Technologičtí, kteří umí zacházet s internetem a mobilem, vyfotí fotografii z dovolené. Něco málo naťukají, buď na webu nebo na mobilu, a fotografii odešlou (detaily na www.doschranky.cz). Netechnologičtí, třeba babička, která počítači říká počitadlo, pak do dvou dní dostane do schránky normální pohlednici s obrázkem, který jí technologičtí poslali. Stojí to sice o trochu víc než normální pohled (26 korun), za tuto cenu však získáte neocenitelnou jistotu: tuto pohlednici nenajdete po návratu domů v kufru.

Obecně: pošty už pochopily, že člověk evolucí ztratil dovednosti nutné pro korespondenci, jako je nákup obálky, shánění známky v deseti trafikách, hledání schránky, nezapomenutí vhození do schránky. Právě proto nabízí Česká pošta i další elektronické služby. Kupříkladu e-dopis. Podstata je tato: napíšete e-mail a dojde dopis. Musíte se nejdřív trochu prokousávat formuláři na stránce www.postservis.cz, ale není to zdaleka tak děsivé jako pohlédnout do očí poštovní úřednici s nervy nadranc. Když se registrujete a stáhnete šablonu, stačí pak dopis celkem jednoduše pár kliknutími odeslat, stojí to 14 korun za kus a zaplatí se to na konci měsíce s inkasem.

Všechno je to velmi praktické a dá se vlastně litovat jen jediné věci. Té sladké chuti, kterou nemá nic jiného na světě kromě lepidla na známce

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 35/2009 pod titulkem Dopis bez známky