Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Audit Jana Macháčka, Politika

Vyhlídky a věštby

Jan Macháček • Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer
Jan Macháček • Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer

Česká ekonomika se v prvním čtvrtletí meziročně propadla o 3,4 procenta, tedy blíže pesimistickým scénářům analytiků. Pád to byl rozhodně prudší, než předvídaly státní instituce. Ministerstvo financí a ČNB stále počítají pro letošní rok s celkovým poklesem HDP o 2,3, respektive 2,4 procenta. Je něco takového ve světle nových čísel ještě možné, nebo nás čekají mnohem horší celoroční výsledky?

V dnešních turbulentních dobách stojí predikce většinou na vodě, když ale přemýšlíme, proč by měl být výsledek za celý rok lepší než za první čtvrtletí, jsou namístě jen dva důvody. Silnější důvod je,

Jan Macháček • Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer
Jan Macháček • Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer

že v posledním čtvrtletí letošního roku bude již meziroční propad slabý nebo žádný. Prudký pokles průmyslu a exportu začal již totiž v posledním čtvrtletí loňského roku. Druhý nejistý důvod je, že oslabená koruna může pomoci našemu vývozu (zatím to na to nevypadá).

A zde jsou příčiny skepse: nezaměstnanost teprve poroste a výrazný psychologický dopad na poptávku se teprve projeví. Vývoj v Německu překonává všechny temné věštby a meziroční propad o 6,7 procenta v prvním čtvrtletí letošního roku nepředvídala ani nejtemnější Deutsche Bank. S německou ekonomikou jsme velmi úzce provázáni.

Zajímavá je každopádně otázka, proč MMF předpovídá pro Polsko relativně nejlepší výsledky z celého regionu. Důvody jsou dva. Polsko je velká ekonomika, velký trh sám o sobě, rozpočtové stimuly mohou být výrazně efektivnější než v malé otevřené ekonomice.

Druhým důvodem je, že Polsko je daleko méně flexibilní ekonomikou. Už jsme o tom psali vícekrát: flexibilita je dobrá zbraň pro období růstu, respektive dobrý nástroj pro dosažení „ještě lepšího“ růstu. V první fázi prudkého hospodářského poklesu jsou ale více chráněny země s větší rigiditou trhu práce.

Na své pražské prezentaci ale šéf MMF pro Evropu Marek Belka nikoho nepřesvědčil o tom, proč by Maďarsko mělo mít letos lepší výsledky než Česká republika. Argument, že experti fondu nyní Maďarsko dobře znají, protože ho zkoumali v rámci poskytování pomoci, příliš neobstojí.

Jediné, co mne napadá, je opět ta provázanost s Německem. Možná že je v Maďarsku přece jen o stupínek nižší, zatímco česká ekonomika se v poslední době chová jako další spolkový stát.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 21/2009 pod titulkem Vyhlídky a věštby