Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Téma

Spisovatelé na útěku

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

Čeští literáti hledají inspiraci za hranicemi. A doufají, že se prosadí i jinde než doma. Jejich šance uniknout z malého trhu rozhodně nejsou malé. Stejně jako naděje, že cesta vyladí jejich schopnost najít přitažlivá témata i na domácím dvorku.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

Je to trochu jiný příběh, než na jaký jsme byli po léta zvyklí. Žádné hledání perliček na dně, žádné složitě vystavěné příběhy a promyšlené sondy do nitra hrdinů, žádné love story na pozadí probouzející se poválečné české společnosti. Současní čeští spisovatelé a spisovatelky jsou často úplně jinde. Platí to doslova: kočují po světě, v batohu nosí laptopy, visí na Skypu a na Facebooku a doma by rádi byli všude, kde se jim zamane. Jejich hrdinové nežijí v Čechách a neřeší české problémy. A této odnoži české literatury se vcelku daří: autoři sbírají doma ceny a jejich knihy jsou překládány do cizích jazyků. Teď jen zbývá čekat, kdy se z tohoto klubka vynoří nový Hrabal, Kundera nebo Škvorecký.

Nic tě neruší
Před dvěma lety seděla Barbora Gregorová (28) v omláceném sídlištním bytě v centru hlavního města Kyrgyzstánu a okouzleně se dívala se z okna. Výhled byl úchvatný. Pětitisícové třpytivé hory a nekonečný obzor s čistým asijským nebem. Všude byl klid a Barbora měla čas. Žádná rozptýlení, žádní kamarádi ji netahali do baru, nikdo ji nezval na návštěvu a rozhodně…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 47 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].