Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Eseje

Tak pravil Konfucius

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

Čína prožívá renesanci tradičního myšlení a Západ má o čem přemýšlet

Timothy Garton Ash

je britský politolog a historik. Je profesorem evropských studií na Oxfordské univerzitě a badatelem Hooverova institutu na Stanfordově univerzitě. V posledním desetiletí se zabývá zejména transformací Evropy a Evropské unie. V českém překladu vyšly jeho knihy Rok zázraků, Spis, Dějiny přítomnosti a Svobodný svět: Amerika, Evropa a budoucnost Západu.

Když jsem byl dítě, s Čínou se mi pojila představa mírně komicky vyhlížejícího Číňana s řídkými vousy ve vyšívaném hedvábném rouchu, s kuželovitou čepicí, vykřikujícího se směšným přízvukem „tak praví Konfucius". Později to byly černobílé fotografie z Maova období, které mi ukazoval můj entuziastický anglický učitel, ještě později pak naivně dezinterpretovaná kulturní revoluce (pořád mám svoji studentskou malou rudou knížku). Dnes je to čínská akademička Jü Tan s americkým vzděláním a v černém kostýmu, která mi zde v Pekingu vysvětluje, co to vlastně ten Konfucius pravil. 

Čína prožívá návrat konfucianismu a za popularizací Konfucia stojí zejména mediálně známá Jü Tan. Její kniha Čínská kuřecí polévka pro duši jde na odbyt, prodalo se jí více než deset milionů výtisků, z…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 49 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].