Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Ekonomika, Politika

O té inflaci české

Jan Macháček • Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer
Jan Macháček • Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer

Srovnejme si dvě zprávy: inflace v Německu byla v březnu nejnižší od roku 1999, ale v České republice spotřebitelské ceny v březnu překvapivě rostly (o 2,3 procenta), byť se čekal spíše pokles. Čím si to vysvětlit? V poslední době to spíše vypadalo, že česká ekonomika věrně kopíruje vývoj ekonomiky německé. Měli jsme srovnatelné (či dokonce větší) propady průmyslové produkce, exportu apod.

Analytici tvrdí, že do čísel v České republice se výrazně promítl vliv deregulace nájemného, resp. zdražování regulovaného nájmu. Možná by stálo za úvahu vyzvat statistický úřad k reformám (když už bude šéf premiérem): v regulovaných bytech bydlí stále méně lidí, není jasné, jak je započítáváno tržní nájemné. Nestálo by za to započítávat do inflace úroky z hypoték jako v Británii? Dovedu si ale představit, že úředníci statistického úřadu bydlí většinou v regulovaných bytech, a tak nám ta setrvačnost asi ještě chvíli vydrží.

Pozoruhodné jsou také jiné dvě zprávy: zatímco v Německu klesaly v březnu ceny pohonných hmot, hlavně benzinu (to nepřekvapí, když ropa stojí už půl roku méně než 50 dolarů za barel), v České republice ceny pohonných hmot, hlavně benzinu, rostly. To je přece úplně absurdní, ale nelze to vysvětlit jinak, než že v České republice prostě nefunguje trh. Vše bych ale nesváděl na neschopný antimonopolní úřad (bojte se, šéf teď míří na vnitro). Trhy nedělají úřady, ale lidé. To, že nefunguje trh a konkurence, souvisí i s jistou jalovostí, tupostí a nepodnikavostí obyvatelstva. Když si na sobě někdo nechá štípat dříví - jeho problém.

Jsou tu ještě poslední dva faktory: do inflace se podle mého soudu také promítá i vliv oslabení koruny a víra lidí v to, že hospodářství se bude vyvíjet zdravěji než v Německu. Očekávání sice do značné míry předurčují realitu, ale jak to bude doopravdy - to teprve časem uvidíme. Každopádně nelze zatím čekat, že by centrální banka po vzoru svých kolegyň ve světě přistupovala k nějakým nestandardním instrumentům, jako je nákup všemožných dluhopisů. Než se další vývoj ujasní, nebude ČNB uvolňovat ani instrumenty standardní.

A nakonec titulek z médií: nezaměstnaných je v Česku nejvíce za dva roky. Práci nemá více než 450 000 lidí. Nezaměstnaných bude přibývat každý měsíc ještě nejméně rok. Takže tu logicky budeme mít i titulky o rekordním nárůstu každý měsíc.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].