Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Z kraje

Namaluj si domov

V Dobré Vodě u Toužimi v posledních letech moc turistů neviděli. Místo dodnes navenek ovládá zmar známý z mnoha míst někdejších Sudet: většina chalup je opuštěných a těm obydleným vévodí rozbitá bytovka, kde živoří problémoví nájemníci z celého okolí. Ten obraz se má ale letos změnit k lepšímu. A právě místní děti mají hrát v přeměně jednu z hlavních rolí.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: Teď už jen zapustit kořeny. (Jádro obce Dobrá Voda) - Autor: Karel Cudlín • Autor: Respekt
Fotografie: Teď už jen zapustit kořeny. (Jádro obce Dobrá Voda) - Autor: Karel Cudlín • Autor: Respekt

Místo udusaného hliněného plácku květinový záhon, u křižovatky s osamělým křížkem na kraji vesnice altánek. „Pro turisty,“ vysvětlují místní děti, „a pro nás.“ V Dobré Vodě u Toužimi v posledních letech moc turistů neviděli. Místo dodnes navenek ovládá zmar známý z mnoha míst někdejších Sudet: většina chalup je opuštěných a těm obydleným vévodí rozbitá bytovka, kde živoří problémoví nájemníci z celého okolí. Ten obraz se má ale letos změnit k lepšímu. A právě místní děti mají hrát v přeměně jednu z hlavních rolí.

Úplně všichni

Za posledních dvacet let se z Dobré Vody stal svět sám pro sebe mezi poli. Jako obvykle: radnice v Toužimi tu kdysi ve staré bytovce vyhradila byty pro neplatiče nájmu z okolních obcí. „Většina obyvatel domu jsou Romové. A jejich příbuzní je často následovali. Dnes je z devadesáti obyvatel obce osmdesát Romů,“ popisuje situaci Jana Kosová, šéfka sdružení Český západ, které v Dobré Vodě poskytuje lidem vytlačeným na okraj sociální služby a provozuje komunitní centrum. Za vznikem sdružení stojí řeholníci z nedalekého trapistického kláštera. „Když sem v roce 1998 přišli, Dobrá Voda vypadala hrozně. Všude byl nepořádek, před vchodovými dveřmi bytovky stály popelnice a vraky aut. Hledali způsob, jak to změnit, a výsledkem je Český západ,“ vzpomíná na vznik…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 55 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].