Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Z kraje

Referendu ano

Pražští zastupitelé rozhodli, že názor svých voličů na olympiádu v roce 2016 prostřednictvím referenda zjišťovat nechtějí.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: Chci znát názor svých spoluobčanů. (Starosta Suché Lozi Mgr. Petr Gazdík) - Autor: Tomki Němec • Autor: Respekt
Fotografie: Chci znát názor svých spoluobčanů. (Starosta Suché Lozi Mgr. Petr Gazdík) - Autor: Tomki Němec • Autor: Respekt

Pražští zastupitelé rozhodli, že názor svých voličů na olympiádu v roce 2016 prostřednictvím referenda zjišťovat nechtějí. Naopak hlasovat své občany o olympijských hrách nechali starostové Suché Lozi a Vysokého Pole ve Zlínském kraji Petr GazdíkJosef Zicha. Na první pohled se tato místní hlasování ve dvou tisícihlavých obcích, která proběhla koncem ledna, mohou jevit jako nepochopitelná až recesistická, vše je ale vlastně docela logické.

„Ano, šlo o spontánní reakci na odmítavý postoj pražského zastupitelstva k referendu o olympiádě. Ale v zásadě jsme chtěli vědět, jestli občané souhlasí s pokračováním v našem boji o větší finance pro obci,“ říká starosta Petr Gazdík.

Podle názoru starostů Petra Gazdíka i Josefa Zichy by třítýdenní hry odčerpaly ze státního rozpočtu peníze, které jsou potřeba na praktičtější záležitosti – stavbu kanalizací, čističek odpadních vod či opravu silnic. „Nejsme proti olympiádě,“ říká starosta Gazdík. „Jen si myslíme, že vzhledem ke stavu veřejných financí by se s ní mělo počkat na vhodnější období. Třeba na rok 2028.“ A za pravdu mu dali v třídenním hlasování i místní občané, kterých přišlo více než k jakýmkoliv volbám – 78 %. Otázka byla jednoduchá: Souhlasíte s tím, aby vláda ČR poskytla finanční garance na konání letních olympijských her v Praze? Pouhá dvě procenta voličů vhodila do urny umístěné již tradičně v místním obchodě s potravinami lístek se zatrženým ano, zbývajících 98 % lidí si olympiádu nepřeje.

„Měla jsem jasno už od začátku, že zatrhnu ne,“ říká prodavačka ze smíšeného zboží v Suché Lozi Iva Horňáková. „Vždyť peněz moc není a lidi potřebují důležitější věci než olympiádu.“ Stejného názoru je i poštovní doručovatelka Ilona Bělíková: „Byla jsem zrovna v lázních, takže jsem nehlasovala, ale jsem proti. Nevěřím, že olympiáda vydělá, spíše na ni budeme doplácet.“

Obavy obyvatel Suché Lozi a Vysokého Pole však nesdílí hejtman Zlínského kraje Libor Lukáš (ODS), který dvě místní hlasování označil za „humorné záležitosti“. „Páni starostové se asi chtěli zviditelnit. Vždyť olympiáda nebude probíhat jenom v Praze, ale i v dalších krajích, díky čemuž se urychlí dobudování infrastruktury, to pomůže i Zlínskému kraji,“ říká hejtman. Podle hejtmana Lukáše také nelze srovnávat budování kanalizace a konání olympiády. „Olympiáda s sebou nese i jisté ideály, které mohou českou společnost obohatit. Přinese nové vzory mládeži. Vše se prostě nedá přepočítávat jenom na peníze,“ dodává.

„Olympijské vize jsou jistě hodnotou, ale starostům, v jejichž obci má být hotová čistička odpadních vod do roku 2015 dle požadavků EU, příliš nepomohou. Objem státních peněz není nafukovací, takže je jasné, že se bude muset někde ubrat, aby jinde mohlo být přidáno,“ říká senátorka Jana Juřenčáková, zastánkyně celostátního referenda. A starostové malých obcí se chystají bojovat dál. „Přijali jsme na našem prvním zasedání doporučující ustanovení o konání hlasování v dalších obcích. Takže v příštích týdnech, pokud si to konkrétní zastupitelstva odhlasují, by referenda mohla proběhnout na dalších místech republiky,“ říká Jan Pijáček, předseda čerstvě narozeného Sdružení místních samospráv ČR, jehož členy je 1020 obcí.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 7/2008 pod titulkem Referendu ano