Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Trendy

Mantry ve fitnessu

Ve vzduchu je cítit pot, což je pochopitelné. Třicítka cvičenců právě provádí jogínské ásany při teplotě 42 stupňů Celsia.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: Jen ve dvaačtyřiceti. (Bikram jóga při vysoké teplotě v Praze) - Autor: Matěj Stránský • Autor: Respekt
Fotografie: Jen ve dvaačtyřiceti. (Bikram jóga při vysoké teplotě v Praze) - Autor: Matěj Stránský • Autor: Respekt

Ve vzduchu je cítit pot, což je pochopitelné. Třicítka cvičenců právě provádí jogínské ásany při teplotě 42 stupňů Celsia. „Pít budeme až za chvíli. Nebo omdlíváte?“ volá do mikrofonu cvičitelka hlasem, jakým přikazovala paní učitelka v mateřské školce vyjíst talířek. „Na první hodině jsem skončila po první polovině. Pak už jsem jenom ležela a plakala,“ říká jedna z cvičenek Anna Danihelková o svém prvním setkání s bikram jógou. Teď už je tady majitelka kosmetického salonu po osmdesáté deváté, vede si pečlivou evidenci. Při každé návštěvě sleduje blahodárné působení na kondici, na postavu i na pleť.

Jaké jsou přesně účinky této nebo jiných odrůd jógy, není na sto procent jasné, ačkoliv výzkumy na toto téma se vedou už řadu let. Co ale jasné je, že v ně upřímně věří miliony lidí po celém světě. Jógu cvičí 2,5 milionu Němců a 15 milionů Američanů. Kolik se jí věnuje Čechů, známo není, ale lidé z oboru se shodnou, že jich přibývá.

Důkazem jsou ostatně množící se jogínská centra, nové metody cvičení i sortiment jogínského zboží od značkových podložek po protiskluzové ponožky.

Jak se móda jógy šíří, objevují se také nové a nové odrůdy prastaré orientální nauky a bikram jóga zdaleka není nejkurióznější. V USA a v Japonsku jsou v nabídce kurzy jógy se psy, kteří jsou prý pravými jogíny, neboť žijí jenom přítomným okamžikem.…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 55 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].