Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Z kraje

Proti všem

V Litoměřicích vládne napětí: zastavila se stavba, která má centru města ulehčit od automobilové dopravy.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: Výjimečný boj o důležitý most. - Autor: Matěj Stránský • Autor: Respekt
Fotografie: Výjimečný boj o důležitý most. - Autor: Matěj Stránský • Autor: Respekt

V Litoměřicích vládne napětí: zastavila se stavba, která má centru města ulehčit od automobilové dopravy. V místech, kde už dávno měly vyrůst betonové pilíře nového silničního mostu přes Labe, je zatím jen rozrytá zem a několik pařezů. Právě ty jsou centrem současného dění. Kdysi tu stály čtyři stromy, o kterých úřady rozhodly, že můžou ustoupit stavbě. Litoměřický rebel a ochránce přírody Lubomír Studnička ale úřední rozhodnutí napadl u soudu a roztočený kolotoč žalob a odvolání se zatím nezastavil. Stavbaři se tak nemohou hnout z místa a investorovi, jímž je Ústecký kraj, hrozí, že nebude mít stavbu z čeho zaplatit. Miliardu korun na most totiž získal ze státní kasy, a když nebude stavba do konce letošního roku stát, peníze propadnou.

Máme z něho strach

„Nesmíme tam ani vkročit,“ říká stavbyvedoucí Tomáš Hnojský při pohledu na druhý břeh Labe, kde trčí ony čtyři sporné pařezy. V místě, kde stojíme, se ale čile staví. Pilíře, na kterých má most stát, se táhnou od řeky hluboko do krajiny. Most a budoucí silnice jsou plánované tak, aby se přes ně nepřelila ani stoletá voda. Teď je ale možné, že z celého projektu zůstane jen torzo na jednom břehu.

„Máme z toho opravdu strach,“ říká vedoucí litoměřického odboru životního prostředí Pavel Gryndler. Lubomír Studnička je totiž ve městě…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 55 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].