Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Trendy

Čaj v pytlíku

„Cože? Vy ještě máte doma tu strašnou radioaktivní a jedovatou věc? V tom případě máte velký zdravotní problém a musíte se postarat o bezpečnou likvidaci!“

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: Jako by to ani nebyl pytlík. - Autor: Mighty Leaf • Autor: Respekt
Fotografie: Jako by to ani nebyl pytlík. - Autor: Mighty Leaf • Autor: Respekt

„Cože? Vy ještě máte doma tu strašnou radioaktivní a jedovatou věc? V tom případě máte velký zdravotní problém a musíte se postarat o bezpečnou likvidaci!“ Tahle burcující slova se týkají nás všech: tou nebezpečnou věcí se míní kovová sponka, kterou je přichycena šňůrka k čajovému sáčku. Je to vtípek z německého diskusního webu Hallo Sagen, kde se debatuje o spotřebitelských pseudoproblémech.

A k nim sponka na sáčku bezesporu patří! Téma nastolila rakouská firma Milford, která si zakládá na tom, že jejich pytlíky sponku nemají. Jsou vyráběny na zvláštní výrobní lince, která k nim nitku přidělá na uzlík. „Je to proto, že kovová sponka může reagovat s horkou vodou a kyselinami v čaji,“ objasňuje český obchodní zástupce firmy Milan Bron. V Česku ovšem Milford pěkný marketingový příběh o uzlíku a sponce ještě nevyužil. Český spotřebitel je k podobným údajům přece jen méně citlivý a zajímá ho hlavně cena.

Na druhou stranu už několik firem uznalo český trh za dostatečně vyspělý a předložily mu své speciální sáčky. Například ze zdravější a ekologičtější nebělené celulózy, jaké se dostanou třeba v Marks&Spencer. Anebo látkové. Vypadají většinou jako pyramidky a jsou svařené z nylonu jemného jako dámská punčocha. A je v nich opravdu čaj o několik tříd výš než v normálním pytlíku. Na sáčcích značky Harney&Sons se dokonce píše, že je „osobně vybrán z těch nejprestižnějších, nejzavedenějších čajových plantáží a zahrad po celé Asii“. Podobné pyramidky dodávají na český trh třeba ještě značky Eilles, Revolution, nově dokonce i plebejský Pickwick.

Ovšem nylonová pyramida ještě pořád není ten nejlepší z možných pytlíků. O tuto pozici se hlásí značka Mighty Leaves. Sáčky jsou vyrobené ze směsi hedvábí a obilného škrobu, jsou ručně šité nebělenou bavlnou a kromě čaje v nich najdeme ingredience jako třeba bílé a modré chrpové lístky. Takový čaj lze koupit jen po internetu a jeden sáček stojí 18 korun. Nebo je možné si ho nechat naservírovat v některém z předních restaurantů, kde může přijít i na stokorunu. Při jeho upíjení je pak dobrá příležitost přemýšlet o čajovém sáčku a jeho významu, který stále roste a pravděpodobně je už větší nežli pytlík sám.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].