Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Ekonomika, Politika

Napospas ČEZ

V bouřlivých dobách krize mají Češi jednu jistotu: na Nový rok zase porostou ceny elektřiny. Věc je překvapivá hlavně proto, že další dva z údajně nerozlučného energetického triumvirátu – ropa a plyn – zlevňují.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: Díky nám jsou ve vatě. - Autor: Profimedia.cz, http://www.profimedia.cz • Autor: Respekt
Fotografie: Díky nám jsou ve vatě. - Autor: Profimedia.cz, http://www.profimedia.cz • Autor: Respekt

V bouřlivých dobách krize mají Češi jednu jistotu: na Nový rok zase porostou ceny elektřiny. Věc je překvapivá hlavně proto, že další dva z údajně nerozlučného energetického triumvirátu – ropa a plyn – zlevňují. Průvan v peněženkách se dotkne každého. Takže se manažeři polostátní firmy ČEZ a politici, kteří jim měli kolíkovat hřiště, dostali pod všeobecný tlak, aby vysvětlili své počty. Z druhé strany však s sebou drahota nese i šanci pro recepty k omezení nezdravé závislosti na proudu.

Ve vatě

Každý přibližně ví, kolik „žere“ jeho auto benzinu, ale málokoho napadne probírat s přáteli spotřebu lednice nebo pračky. Prostě měsíc co měsíc se na složence objeví nějaká záloha, na konci roku se od skříňky za dveřmi odečte číslo a se skřípěním zubů uhradí případný nedoplatek.

V tomto uvažování o elektřině se teď však něco hnulo. Vlnu nevole vyprovokovalo ohlášení, že proud příští rok podraží o deset až šestnáct procent. A jako by se v tu chvíli začal odvíjet film se vším nepříjemným, co si veřejnost spojuje se zdejším největším, bezmála monopolním výrobcem elektřiny – firmou ČEZ. Po e-mailech se začaly šířit klipy připravované i pro televizi, kde se vypasený boháč koupe v luxusní vaně plné šampaňského. „Díky vám jsem ve vatě,“ chlubí se kapitalista. Celý spot končí výzvou: „Vadí vám vysoké účty za elektřinu a nemravné…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 50 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].