Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Jeden den v životě

Na semináři o pravicovém extremismu

Seminář, který jsme v Člověku v tísni připravili, je součástí celoročního projektu Dovedu to pochopit?. Od začátku školního roku jsme s ním navštívili už více než třicet škol, ale ten dnešní je pro nás opravdu zvláštní. Před čtrnácti dny Litvínovem pochodovali neonacisté. Jako řešení problémů chudých obyvatel Janova nabízeli násilný útok.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Autor fotografie: Archiv autora • Autor: Respekt
Autor fotografie: Archiv autora • Autor: Respekt

Naše zelená felicie ostrou zatáčkou sjíždí z hlavní silnice a přijíždíme ke střední chemické škole Educhem v obci Meziboří nedaleko Litvínova. Přijeli jsme do školy, která leží nedaleko místa, kde došlo sedmnáctého listopadu tohoto roku k nejtvrdším střetům mezi policisty a pravicovými extremisty v dějinách samostatné České republiky. Tím místem bylo litvínovské sídliště Janov a my jsme sem dnes dorazili vést seminář o nebezpečnosti pravicového extremismu.

Seminář, který jsme v Člověku v tísni připravili, je součástí celoročního projektu Dovedu to pochopit?. Od začátku školního roku jsme s ním navštívili už více než třicet škol, ale ten dnešní je pro nás opravdu zvláštní. Před čtrnácti dny Litvínovem pochodovali neonacisté. Jako řešení problémů chudých obyvatel Janova nabízeli násilný útok. Někteří studenti v tom s nimi možná souhlasí. Nevím, co mám čekat. Ale cítím odpovědnost, která na mně leží. Říkám si: „Můžeš přispět k tomu, aby ti studenti chápali, o co všechno běží. A nebo to taky může jít celý do kopru.“

Přicházíme do třídy, ve které je asi třicet třeťáků a třeťaček. Vypadají napjatě, stejně jako my. Vzpomínám si na poslední učitelova slova na chodbě, když jsme se ho ptali na míru nesympatií k Romům u studentů. „Však uvidíte sami,“ řekl a šli jsme do třídy.

Ledy se naštěstí brzy boří. Začínáme s první aktivitou. Ta se…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 50 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].