Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Editorial

Editorial

Bílí kupci se kdysi v Americe dívali černošským otrokům na zuby jako koním, aby odhadli jejich věk a zdraví. Poselství o změně, kterou minulý týden prošla celá Amerika, ukryl Pavel Reisenauer mistrně do úsměvu Baracka Obamy.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: Martin M. Šimečka - Autor: Pavel Reisenauer • Autor: Respekt
Fotografie: Martin M. Šimečka - Autor: Pavel Reisenauer • Autor: Respekt

Bílí kupci se kdysi v Americe dívali černošským otrokům na zuby jako koním, aby odhadli jejich věk a zdraví. Poselství o změně, kterou minulý týden prošla celá Amerika, ukryl Pavel Reisenauer mistrně do úsměvu Baracka Obamy. Ostatně, jen jedenáct dní před volbami řekl republikánský kongresman Duncan Hunter (který ještě v lednu bojoval v primárkách o kandidaturu na prezidenta) v televizním interview, že opravdový vlastenec McCain je v nevýhodě, protože proti němu stojí chlapík „se zdravými velkými zuby“. Každý Američan rozuměl, co má na mysli.

Takový „tanec dějin“ jako minulé úterý jsme opravdu už dlouho nezažili. Barack Obama, jak píše T. G. Ash (str. 76), „představuje současnou Ameriku a budoucí svět“. Člověku je nového amerického prezidenta až líto, když ví, co všechno ho čeká a jaké naděje do něj vkládá většina planety. V tematickém bloku o Americe (str. 36–51) shrnuje například týdeník The Economist výzvy, kterým bude Obama čelit, do úderného úvodu o světě, v němž je „pěkný binec“.

A co teprve ten binec český. Polovina z nás dýchá špatný vzduch (str. 16–19) a v krajích povolává ČSSD komunisty do vlády (

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 58 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].