Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Česko

ODS po levém háku

Dnes už každý čtenář novin ví, že po drtivé volební prohře jsou v ODS v plném proudu přípravy na bitvu o předsednickou židli. A že velkou šanci sesadit současného šéfa partaje Mirka Topolánka má pražský primátor Pavel Bém. Mnohem méně známé však je, o co se vlastně teď v ODS zápasí.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: Vyhrát může jen jeden. V prosinci se rozhodne. - Autor: Bartoš Günter • Autor: Respekt
Fotografie: Vyhrát může jen jeden. V prosinci se rozhodne. - Autor: Bartoš Günter • Autor: Respekt

Dnes už každý čtenář novin ví, že po drtivé volební prohře jsou v ODS v plném proudu přípravy na bitvu o předsednickou židli. A že velkou šanci sesadit současného šéfa partaje Mirka Topolánka má pražský primátor Pavel Bém. Mnohem méně známé však je, o co se vlastně teď v ODS zápasí. Ve hře přitom není jen prostá výměna na pozici partajního šéfa, ale další směr vlády a osud reforem.

To musí říct on

„Už jste to slyšeli? Šéf se to toho rozhodnul jít,“ oznamuje na chodbě pražského magistrátu udýchaný zastupitel za ODS dvěma kolegům, že primátor Bém právě ohlásil kandidaturu na předsedu strany. „Tak to je super,“ komentuje to jeden z nich. „Jedině Pavel má šanci zvednout nás zase ze dna. Na rozdíl od Topolánka se umí chovat a to na lidi zabírá.“

O půl dne později jde český nejpopulárnější politik Pavel Bém v průvodu k uctění památky československých legionářů v centru Prahy. Když jsou věnce položeny na svých místech, zamíří čerstvý kandidát k přítomným politikům ODS – vicepremiéru Alexandru Vondrovi a šéfovi Senátu Přemyslu Sobotkovi. Všichni tři se chvíli o něčem nesrozumitelně dohadují. Po několika minutách je Bém opouští a jde sám ke své primátorské limuzíně.

„Mirku, chtěl jsi to a máš to mít. Mám…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 52 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].