Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Editorial

Anketa: Je přijatelné, aby politik lobboval za obchodní zájmy svých známých, jak tvrdí Ivan Langer?

Volení zástupci jsou voleni, aby zastupovali občany a hájili veřejné zájmy. Pokud lobbují za své známé nebo za určité projekty, aniž by mohli prokázat, že nezištně naplňují veřejný zájem, měli by raději pracovat oficiálně jako lobbisté, a ne jako volení zástupci lidu.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: JAN VYKLICKÝ - Autor: Matěj Stránský • Autor: Respekt
Fotografie: JAN VYKLICKÝ - Autor: Matěj Stránský • Autor: Respekt

JAN VYKLICKÝ

soudce

Kdyby mě Ivan Langer navrhl jako ministra spravedlnosti proto, že mě zná a ví o mých znalostech a schopnostech vnést do soudnictví systém, byl by to od něj nejen normální, nýbrž také zodpovědný přístup. Kdybych mu za to slíbil mést pod koberec lumpárny, to by byla jiná káva. Dobré funkcionáře stejně jako třeba šéfy automobilek ve světě navrhují lidé, jejichž názor někoho zajímá. Protekce či lobbing samy o sobě představují logickou metodu upozornění na kvalitu. Motivace může vést k jejich zneužití. Tedy motivace, ne lobbing, by nás měla zajímat.

EVA DUNDÁČKOVÁ

poslankyně, ODS

Já se s názorem Ivana Langera neztotožňuji. Lobbovat za soukromé zájmy nějaké osoby nebo firmy považuji za určitě ne protiprávní, ale popírá se tak rovnost příležitostí. Je to přípustné jen v případě, pokud bych lobbovala za nějaký obecný zájem – například za skupinu lidí, která se zabývá ekologickými odpady a poukazuje na nějakou nedostatečnost, potřebu regulace v této oblasti, a pomohlo by to širokému okruhu osob. Zkrátka, bylo by to normální pouze v případě, kdybych lobbovala za veřejně prospěšnou věc.

JAN VIDÍM

poslanec, ODS

Pokud Ivan Langer podpořil českou firmu, protože se domníval, že je nejvhodnějším zájemcem, pak je to určitě v pořádku. Ostatně podobně jsem lobboval i já v případě objednávky na obrněné transportéry, protože si myslím, že by bylo dobré, aby podíl českých zbrojovek na jakékoliv armádní zakázce byl co možná nejvyšší. A jestli tu hrozí nějaká nekalá motivace ve formě následné půjčky od Ivana Kyselého? O tom vůbec nehodlám spekulovat. Nic o tom nevím. Taková otázka patří Ivanu Langrovi.

JIŘÍ PEHE

politolog

Volení zástupci jsou voleni, aby zastupovali občany a hájili veřejné zájmy. Pokud lobbují za své známé nebo za určité projekty (v tomto případě prý proto, že to byl projekt český), aniž by mohli prokázat, že nezištně naplňují veřejný zájem, měli by raději pracovat oficiálně jako lobbisté, a ne jako volení zástupci lidu. Langrova zdůvodnění jsou navíc tak nepřesvědčivá, že se chtě nechtě vtírá otázka, zda to vše opravdu dělal zadarmo a z dobrého srdce. Osobně si myslím, že pan Langer už delší dobu nemá v politice co dělat.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 42/2008 pod titulkem Anketa: Je přijatelné, aby politik lobboval za obchodní zájmy svých známých, jak tvrdí Ivan Langer?