Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Blogy

Audit Jana Macháčka

Vlastimil Ježek byl odvolán z postu ředitele Národní knihovny. Nenechme se zmást zdánlivě složitými právními „zašmodrchanostmi“ celé kauzy.

Vyčuhuješ – dostaneš přes prsty

10. 9. 2008 

Vlastimil Ježek byl odvolán z postu ředitele Národní knihovny. Nenechme se zmást zdánlivě složitými právními „zašmodrchanostmi“ celé kauzy. Jak se dnes módně říká, hlavní „message“ celého případu je jednoduchá. Pan Ježek si dovolil vyčuhovat z řady, vykukovat z českého rybníka, a to se v této zemi prostě neodpouští.

Pokud se to někdy toleruje, jsou to jen krátká porevoluční vzepětí (Plečnik po vzniku samostatného Československa, Tančící dům po pádu komunismu). Nejde pochopitelně pouze o architekturu, platí to prakticky v každém ohledu, snad s výjimkou některých sportovců. Češi například dobře vědí, že ve světě „giganticky“ populární Karel Čapek je vlastně příliš lehce stravitelný „popautor“ a Milan Kundera je příliš laciný a povrchní a o 70. letech neinformuje dostatečně pravdivě a hluboce…

ODS a selektivní očista

11. 9. 2008 

Premiér Mirek Topolánek prohlásil, že pokud v ODS nedojde k očistě, nebude na prosincovém sjezdu kandidovat na funkci předsedy strany. To zní zajímavě a pozoruhodně. I kdyby totiž předseda vlády mínil svá slova vážně, pak se něco jako „očista“ nedá do prosince stihnout. Tedy – vlastně záleží na tom, jak se to vezme. Pokud „očista“ znamená odstranění stranického oponenta Vlastimila Tlustého, pak se to do prosince stihnout.

Myslel si snad premiér dosud, že „nečistí“ jsou jen „ti druzí“, tedy hlavně sociální demokraté? Copak Topolánek neví, jakou pověst má pražská ODS? Je takový Tlustý „špinavý“ a pánové Burgemeister či Jančík jsou čistí? Slyšel někdy premiér o liberecké ODS a jejím napojení na stavební firmu Syner? Prohlédl a poslechl si Topolánek nedávno zveřejněnou nahrávku, ze které vyplývá, do čeho jsou namočeni brněnští „lídři ODS“ pánové Sehnal a Venclík?

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].