Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politická aktualita

Splněný sen

Ve čtvrtek 28. srpna se Barack Obama oficiálně stal historicky prvním černošským kandidátem na úřad amerického prezidenta.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Autor fotografie: Globe Media/Reuters • Autor: Globe Media /  Reuters
Autor fotografie: Globe Media/Reuters • Autor: Globe Media / Reuters

Ve čtvrtek 28. srpna se Barack Obama oficiálně stal historicky prvním černošským kandidátem na úřad amerického prezidenta. Obama kandidaturu přijal na závěr čtyřdenního kongresu Demokratické strany v Denveru přesně 45 let poté, co černošský aktivista Martin Luther King přednesl legendární projev vrcholící slovy: „Sním o tom, že naše děti již nebudou posuzovány podle barvy pleti, ale podle síly svého charakteru.“ Obamovi a jeho čerstvě jmenovanému kandidátovi na post viceprezidenta Joe Bidenovi aplaudovalo na stadionu v Denveru 75 000 lidí.

Kongres demokratů probíhal od pondělka v nejisté a rozpolcené atmosféře poznamenané nečekaně vyrovnanými preferencemi Baracka Obamy a jeho republikánského soupeře Johna McCaina. Hlavním tématem sjezdu demokratů se stala snaha překlenout velmi emocionální propast mezi příznivci Baracka Obamy a poražené Hillary Clintonové, se kterou se mnoho jejích stoupenců identifikovalo jako s možnou první ženou v nejvyšší politické funkci Spojených států. Výzkumy před začátkem kongresu ukazovaly, že ze zhruba 18 milionů příznivců Hillary Clintonové jich hodlá v listopadu pro Baracka Obamu hlasovat jen zhruba 60 procent. Od konce primárek do začátku kongresu navíc jejich počet nepřetržitě mírně klesal.

Druhým rozměrem kongresu byla snaha přesvědčit voliče, že Obama není kandidát ze sterilního intelektuálního prostředí a že je schopen zastávat zájmy běžných Američanů.

S tím také souvisela volba kandidáta na viceprezidenta Joea Bidena, jehož výběr oznámil Obama dva dny před zahájením kongresu. Biden, kromě toho, že je prověřeným zahraničně-politickým expertem, pochází z bělošského dělnického prostředí. Právě tento typ voličů potřebuje Barack Obama ke svému zvolení.

Obamovi fanoušci

Vystoupení poražené Hillary Clintonové splnilo očekávání a většina komentátorů ho hodnotila jako jedno z nejlepších v senátorčině kariéře. Bývalá první dáma apelovala na své stoupence, aby překonali trpkost a sjednotili se ve jménu liberální vize americké společnosti. „Šli jste do kampaně jenom kvůli mně, nebo kvůli všem lidem v této zemi, kteří se cítí být přehlíženými?“ ptala se delegátů Clintonová a několikrát během projevu potvrdila, že Obama je skutečně jejím kandidátem a že „se musí stát naším prezidentem“.

Den po svém projevu pak senátorka manifestačně uvolnila své volitele ze závazku hlasovat pro její kandidaturu a umožnila tak hladké zvolení Baracka Obamy demokratickým kandidátem.

Skutečným přelomem v atmosféře kongresu pak jednoznačně bylo vystoupení Billa Clintona ve středu večer. Bývalý prezident vyjmenoval mnoho předností soupeře své manželky a připomenul, že během jeho vlastní kandidatury v roce 1992 byl podobně jako dnes Obama obviňován z toho, že je příliš mladý a nezkušený. „Zní vám to povědomě?“ ptal se Clinton publika a opakovaně prohlašoval, že „podle všech mých zkušeností je Barack Obama na funkci připraven, je připraven stát se prezidentem Spojených států amerických“.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].