Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Minulý týden

Minulý týden

Pražská burza je na prodej. Na Znojemsku shořely během posledního měsíce tři kombajny, od kterých se vznítilo celkem pětadvacet hektarů pole. Obvodní soud pro Prahu 2 oznámil, že se mu ztratil kompletní spis ke známé kauze vytunelování CS Fondů, což znamená, že se musí pořídit znovu celý důkazní materiál.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Autor fotografie: Pavel Reisenauer • Autor: Respekt
Autor fotografie: Pavel Reisenauer • Autor: Respekt

Pražská burza je na prodej. Na Znojemsku shořely během posledního měsíce tři kombajny, od kterých se vznítilo celkem pětadvacet hektarů pole. Obvodní soud pro Prahu 2 oznámil, že se mu ztratil kompletní spis ke známé kauze vytunelování CS Fondů, což znamená, že se musí pořídit znovu celý důkazní materiál. Rychlík mířící z Krakova do Prahy narazil u Studénky do spadlého mostu, sedm lidí při nehodě zahynulo a téměř sedmdesát bylo zraněno. V Nových Heřminovech si odhlasovali vypsání referenda o záměru vlády na zbourání obce a zatopení přehradou. Média informovala, že zemřel Alexandr Solženicyn. Do Česka jezdí stále méně turistů, podle Asociace českých cestovních kanceláří činí pokles v tržbách 30 procent. Řeknu vám to na příkladě. Když si zámečník klepne kladivem do prstu, je to sice pracovní úraz, ale nehlásí se řediteli, odpověděl České televizi odvolaný ředitel Dopravního podniku Ostrava František Vaštík na otázku, jak je možné, že jeho zaměstnanci nenahlásili ani jemu, ani drážní inspekci informace o tom, že se v letech 2004 a 2005 odehrály na tramvajové trase v Ostravě podobné případy, které letos vedly k neštěstí, během něhož zahynuli tři lidé a desítky byly zraněny. Valaši ohlásili dobrou úrodu švestek pro slivovici. Školní inspekce navrhla zrušit pražské gymnázium Pod Vyšehradem, protože se tam manipulovalo s maturitami. V Hradci Králové nebudou radary měřit rychlost, protože i Nejvyšší správní soud potvrdil rozhodnutí, že rychlost nesmějí měřit soukromé firmy – město ale na provoz nemá lidi ani prostředky. V menších prodejnách Tesko jsou v provozu automatické pokladny bez pokladních. Někdejší správkyně stranické kasy ČSSD a náměstkyně ministra financí Barbora Snopková, která byla odsouzena za tunelování Liberty, byla po třech a půl roku podmíněně propuštěna na svobodu. Miloš Zeman ohlásil zájem stát se prezidentem, ale musí na tom být všeobecná shoda. V Chomutově se radní rozhodli řešit narůstající prostituci tak, že vyfotografují klienty při dohadování se s prostitutkami a fototografie pak zašlou domů, aby je viděly manželky.

Kvůli posilující koruně může podnikatel říci: Buď firmu zavřu, nebo lidem snížím platy, nebo je vyzvu, aby se mnou nesli kurzová rizika, řekl Hospodářským novinám prezident Svazu průmyslu a dopravy ČR Jaroslav Míl a některé firmy skutečně začaly uvažovat o nabídce zaměstnancům, aby část platu byla v eurech. ČNB snížila úroky a koruna pak mírně oslabila. Česká televize zrušila svoji výzvu na placení koncesionářských poplatků, protože ji omylem zaslala i lidem, kteří řádně platili. Tvůrci filmu Bobule oznámili, že se bude natáčet pokračování. Václav Klaus a Přemysl Sobotka se shodli na tom, že Lisabonská smlouva je mimo hru a že by si Češi neměli klást velké ambice pro dobu předsednictví Evropské unii. Televize Nova ohlásila na podzim trhák, plánuje vysílat pořad o celebritách moderovaný Sagvanem Tofim. Na začátku minulého týdne oznámily České dráhy, že se chystají na velkou rekonstrukci pražského Masarykova nádraží, zatímco magistrát hlavního města v druhé půlce týdne ohlásil, že se nádraží zruší, koleje vytrhají a uvolněný prostor bude využit pro nové, nepochybně finančně výhodné stavby. Nejsem příznivcem takových protestů, jako je přivazování se ke stromům, dokonce to zcela odmítám, ale v krajním případě bych k tomu přistoupil, řekl Deníku primátor Mladé Boleslavi Raduan Nwelati, který odmítá vykácení 108 stromů na posledním zalesněném místě ve městě; podle jedné studie jsou napadeny kůrovcem, podle jiných je to hloupost. ČSSD oznámila, že nepodpoří návrh Strany zelených na razantní omezení kamionové dopravy o víkendech. V hlavním městě podle odborníků propukla epidemie žloutenky. Evropská komise zjistila, že veřejná zakázka na stavbu Národní knihovny v Praze nebyla zadána v souladu s pravidly. Češi začali ve velkém nakupovat domy ve Španělsku. V obci Brodce byl policií zadržen muž, který kradl střešní konstrukci bývalého zemědělského družstva, a zatímco ho policie vyslýchala, vykradl zlodějovo auto jiný lupič. Začaly olympijské hry a reklamní kampaň Číny.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 33/2008 pod titulkem Minulý týden