Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

Krev pod pěti kruhy

Asi to nebude programová náhoda. V době, kdy bude na druhém programu ČT probíhat rekapitulace třetího dne olympijských her, nabízí Nova pohled na události, které otřásly největším sportovním svátkem před šestatřiceti lety v Mnichově.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Autor fotografie: Česká televize • Autor: Respekt
Autor fotografie: Česká televize • Autor: Respekt

Asi to nebude programová náhoda. V době, kdy bude na druhém programu ČT probíhat rekapitulace třetího dne olympijských her, nabízí Nova pohled na události, které otřásly největším sportovním svátkem před šestatřiceti lety v Mnichově. Palestinské komando z organizace Černé září tehdy zabilo jedenáct izraelských sportovců a funkcionářů. Film Mnichov (2005) pak sleduje akce tajného týmu agentů izraelské tajné služby, kteří po Evropě a blízkém okolí nahánějí strůjce masakru.

Scénář se inspiroval knihou kanadského novináře George Jonase v knize Odveta – Mnichov 1972. Ta je postavená na informacích Juvala Aviva, který o sobě prohlašoval, že byl šéfem inkriminované operace Hněv Boží, což se dodnes nepodařilo přesvědčivě potvrdit ani vyvrátit. Hlavním hrdinou knihy i filmu je šestadvacetiletý Avner (Eric Bana), který musí kvůli tajnému úkolu z bezpečnostních důvodů přerušit styky s těhotnou manželkou. K ruce dostane partu čtyř spolupracovníků a za pomoci francouzských informátorů začnou postupně likvidovat osoby ze seznamu vypracovaného Mossadem. Spielberg zachycuje jejich začátečnickou nervozitu, omyly, vzrůstající pochyby o smyslu mise a paranoidní strach z toho, že se sami stávají pro nepřátelské kruhy lovnou zvěří. Nejvýraznější proměnou prochází Avner – ze sebevědomého frajírka je na konci duševní troska, kterou – v trochu přepjatém závěru – mučí vize mnichovského krveprolití i při sexu s manželkou.

Když už nic jiného, Mnichov je skvostně natočený thriller. Na to, že jeho děj je s jistou mírou zjednodušení jen sérií epizod jednotlivých zabijáckých akcí, udrží diváka v napětí po celou, skoro tříhodinovou dobu trvání. Už úvodní scéna vniknutí do olympijské vesnice a následného únosu, prostřihávaná záběry na rodiny rukojmích i únosců sledující reálné archivní zpravodajské záznamy, je ukázkou režijního mistrovství. Skvělou práci odvedl i dvorní Spielbergův kameraman Janusz Kaminski, vyzdvihnout by se dal i střih nebo výprava. Paradoxně nejrušivěji působí občas lehce školometské dialogy, pomocí nichž autoři glosují různé aspekty izraelsko-palestinského konfliktu.

Steven Spielberg to za nejpolitičtější film své kariéry schytal z obou stran barikády dlouholetého blízkovýchodního sporu. Jedna ze sionistických organizací působících v Americe dokonce nabádala k bojkotu filmu. Autor Schindlerova seznamu a zakladatel Nadace Šoa shromažďující zpovědi obětí holocaustu přitom rozhodně nemůže být obviňován z nějakého protiizraelského postoje. Ve filmu několikrát zazní, že židovský stát má právo bránit se všemi prostředky proti teroristům. Nejpřesněji to vystihuje replika proslulé izraelské premiérky Goldy Meirové doprovázející schvalování prekérní operace: „Každá civilizace považuje za nutné sjednávat kompromisy se svými vlastními hodnotami.“

Film Mnichov s tím ani trochu nepolemizuje, ptá se ale, jak vysokou cenu za to Izrael platí. Za thrillerovou zápletkou se skrývá melancholická elegie o roztočené spirále násilí, kterou nejde zastavit, a o konfliktu, jehož konec je v nedohlednu

Mnichov

TV Nova, 11. 8., 21.55

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 33/2008 pod titulkem Krev pod pěti kruhy