Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

Gotham proti teroru

Pokud by někdo nevěděl, o čem že je šesté pokračování filmové ságy o Batmanovi s názvem Temný rytíř, stačí se podívat na plakát k filmu. „Vítejte ve světě bez pravidel,“ říká propagační slogan.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: Běda monstrům, která předběhla svou dobu! - Autor: IMDB/Out Now • Autor: Respekt
Fotografie: Běda monstrům, která předběhla svou dobu! - Autor: IMDB/Out Now • Autor: Respekt

Pokud by někdo nevěděl, o čem že je šesté pokračování filmové ságy o Batmanovi s názvem Temný rytíř, stačí se podívat na plakát k filmu. „Vítejte ve světě bez pravidel,“ říká propagační slogan. Na obrázku je sveřepě se tvářící muž v černém netopýřím obleku. Za ním se k nebi tyčí mrakodrap, z jehož horních pater zeje ohnivá jizva ve tvaru batmanovského loga. Christopher Nolan natočil první superhrdinský film, který přímo komentuje americké trauma z útoku na WTC.

Hrdina z masa a kostí

Temný rytíř trhá kasovní rekordy a vox populi se překvapivě svorně shoduje s ohlasem u recenzentů, kteří se předhánějí v superlativech. Na největší světové filmové databázi IMDb.com se díky hlasování uživatelů usadil na pozici nejlépe hodnoceného filmu všech dob. Úspěchu snímku určitě pomohla mohutná kampaň a nešťastná lednová smrt Heathe Ledgera v roli padoucha Jokera, který si rolí šílence v rozmazaném křídově bílém make-upu řekl minimálně o posmrtnou nominaci na Oscara. Ale tvůrci se skutečně trefili na strunu, která rozeznívá obsahy (nejen) amerického kolektivního nevědomí.

Zásluhu na resuscitaci série musí studio Warner Brothers připsat původem britskému režisérovi Christopheru Nolanovi. Ten převzal sérii po dvou tragických propadácích v režii Joela Schumachera a už ve filmu Batman začíná (2005) z ní opět udělal zlatý důl. Zbavil se komiksově laděných kulis a…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 52 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].