Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

Zdravotně neškodné sousto

Bratři Ebenové vydali poslední tři alba s pauzami sedmi a šesti let. Mohlo by to znamenat, že tolik času potřebuje každý materiál na to, aby uzrál.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: ...a všechno je to jako nic. - Autor: ČTK, www.ctk.cz • Autor: ČTK
Fotografie: ...a všechno je to jako nic. - Autor: ČTK, www.ctk.cz • Autor: ČTK

Bratři Ebenové vydali poslední tři alba s pauzami sedmi a šesti let. Mohlo by to znamenat, že tolik času potřebuje každý materiál na to, aby uzrál. Jenomže z posledního alba Chlebíčky se spíš zdá, že tak dlouho trvá, než si žádaní protagonisté najdou chvilku, aby si od hlavních oborů odskočili k písničkářskému vedlejšáku.

Ze všech stran dobrý

Připomínáme oschlé chlebíčky, říká titulní písnička. A snad ještě to, že vejce natvrdo se špatně jí na veřejnosti a po sardeli páchne z úst. Možná tu tradiční česká pochutina má posloužit coby metafora? Až když píseň dojde ke konci, dozvíme se, že „žili jsme svobodně a taky nesvobodně / a zažili jsme hodně“, s čímž si musí posluchač poradit sám – nebo jít prostě dál.

V další písni se opakuje slogan „zprava dobrý – zleva taky“: nejprve se jím naráží na bezohledné řidiče, na konci na žáky, co „si medí ve Sněmovní ulici“. Zprava dobrý, zleva taky: satira padni, komu padni, všem rovným dílem.

Někomu ty songy mohou přijít mírumilovně obecné, někomu zase nedopsané. Píseň Houston je vtip s pointou na začátku, hned zkraje se totiž dozvíme, že kosmonauta sekýruje manželka. Jinde se Eben ošklíbá nad popovým vytěžováním folkloru (Zahrál jí Janeček, zahrál na husličky / hned z toho natočil dvě pěkné destičky).

Album plyne a člověk se prodírá písněmi, psanými…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 52 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].