Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Varování ze Slovenska

Dnes je Slovensko znovu inspirativní, ale jako odstrašující příklad, kterému bychom měli věnovat pozornost. Dzurinda postupně podlehl okouzlení sám sebou a dopouštěl se stále větších chyb, které otevřely cestu k moci levicovému populistovi Robertu Ficovi.

V období pravicové vlády Mikuláše Dzurindy bylo Slovensko pro řadu zemí včetně Česka inspirací. Odvážné ekonomické reformy nastartovaly hospodářský boom do té doby spíše opomíjené země. Dnes je Slovensko znovu inspirativní, ale jako odstrašující příklad, kterému bychom měli věnovat pozornost. Dzurinda postupně podlehl okouzlení sám sebou a dopouštěl se stále větších chyb, které otevřely cestu k moci levicovému populistovi Robertu Ficovi.

Fico, rebel bez příčiny

Ficova cesta k moci si zaslouží pozornost, protože jeho přítel a zastánce stejné politiky Jiří Paroubek může zabodovat stejným způsobem. Mikuláš Dzurinda dobře vycítil, že země potřebuje ekonomickou vzpruhu, a pustil se do velkých reforem – daní, důchodového a sociálního systému či zdravotnictví. Většina kroků byla rozumná a prospěšná. Jenže Dzurinda žil v představě, že to musí každý chápat. A zároveň že kvůli těmto velkým cílům musí každý mávnout rukou nad stále častějšími korupčními skandály, podivným pořizováním si hlasů z opozice a hlavně nad sociálním propadem části společnosti. Místo aby vysvětloval, tak útočil. Odmítal se bavit s kritickými médii (i když byla většina na jeho straně) a začal se chovat jako spasitel.

Zafungovalo známé pravidlo – jakmile lidé začnou mít obavy o své domácí jistoty, chytají se na líbivé a populistické sliby. A Robert Fico sliboval jak o život. Prý zruší většinu reforem, zamete s korupcí, mocnými…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 52 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].