Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Společnost, Úspěch

Šlápněte na můj plyn

Na první pohled nejde o nic výjimečného – krabici podobnou klasickému plynovému kotli, která kromě tepla dokáže vyrobit i elektřinu k prodeji do sítě. Rodinná kasa si s ní ale může pořádně přilepšit.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: Koruna na kilometr, to už je pořádně znát. (Josef Jeleček) - Autor: Milan Jaroš • Autor: Respekt
Fotografie: Koruna na kilometr, to už je pořádně znát. (Josef Jeleček) - Autor: Milan Jaroš • Autor: Respekt

První zařízení na vytápění rodinných domků smontoval Josef Jeleček před osmnácti lety v garáži. Zatím poslední plynové mašiny pracující na stejném principu jako prototyp, vyrobený ze starého favorita, už zkompletovalo sedm stovek zaměstnanců v jeho čtyřech fabrikách rozesetých po různých koutech Česka. A teď, v době všudypřítomných varování o ropné krizi, to vypadá, že po lidech jako on bude sháňka. Od plynových kotlů se totiž třebíčský podnikatel dostal až k plynem poháněným autobusům. Není to samozřejmě žádné vysvobození, protože i zásoby plynu jednou dojdou. Tato poznámka ale nic nemění na tom, že Jelečkova „plynová karta“ má před sebou slibnou budoucnost.

Z Dukovan do Liberce

„V devadesátém jsem měl jasno. Chtěl jsem co nejdřív začít podnikat. Jenže jediné, čemu jsem rozuměl, byly motory. Chtělo to první odpich,“ vzpomíná sedmačtyřicetiletý blonďatý elegán. Tím „nakopnutím“ se stal inzerát ministerstva průmyslu nabízející stosedmdesátitisícovou dotaci na projekt šetrného využití energie. Jeleček tehdy pracoval v jaderné elektrárně v Dukovanech a několik týdnů usilovného „melouchu“ přineslo ovoce: projekt na „kogenerační jednotku“ nakonec Jelečkovi vytoužený grant zajistil.

Na první pohled nejde o nic výjimečného – krabici podobnou klasickému plynovému kotli, která kromě tepla dokáže vyrobit i…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 52 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].