Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Minulý týden

Minulý týden

Klíšťata už letos nakazila 1712 lidí. Podnikatel Roman Vaškůj, který se snažil uplatit hlavní svědkyni v kauze Jiřího Čunka, aby ho tím zbavil obvinění, byl soudem odsouzen na 7,5 roku do vězení za daňové úniky při dovozu pohonných hmot.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Autor fotografie: Pavel Reisenauer • Autor: Respekt
Autor fotografie: Pavel Reisenauer • Autor: Respekt

Klíšťata už letos nakazila 1712 lidí. Podnikatel Roman Vaškůj, který se snažil uplatit hlavní svědkyni v kauze Jiřího Čunka, aby ho tím zbavil obvinění, byl soudem odsouzen na 7,5 roku do vězení za daňové úniky při dovozu pohonných hmot. Po zveřejnění spisů komunistické vojenské kontrarozvědky se ukázalo, že v seznamech jsou i čtyři poslanci, kteří se ale cítí nevinni. Pražský magistrát rozhodl, že se na Karlův most vrátí plynové lampy. Sdružení Přátelé Miloše Zemana se zaregistrovalo na ministerstvu vnitra. Klekí Petra se stal trenérem rakouské fotbalové reprezentace. V jaderné elektrárně Temelín se odstavil první blok, aby se mohl revidovat generátor a vyměnit rotor. Regiony a oblasti nevygenerovaly žádnou vhodnou kandidátku, vysvětlil serveru aktuálně.cz mluvčí ODS Milan Bouška, proč ODS nenominovala pro podzimní volby do sedmadvaceti volebních obvodů Senátu ani jednu ženu. Známá skupina Linkin Park natáčela část svého připravovaného alba i ve studiu v Nouzově u Prahy. Na stránkách Hospodářských novin se strhla přestřelka Jiřího Paroubka a Mirka Topolánka o českou korunu; „Překotné pohyby kurzu koruny jsou zřejmě nejviditelnějším indikátorem nečitelnosti hospodářské politiky vlády,“ napsal Paroubek; „Za hrozbu považovali kurz komunisté, a proto jej stanovovali uměle,“ odpověděl Topolánek. Média informovala, že německý ústavní soud zrušil úplný zákaz kouření v restauracích, protože se tím omezuje právo na svobodný výkon podnikání. Zatčený Radovan Karadžič byl převezen do Haagu, kde bude souzen. Podle odborníků nastal konec růstu cen bytů. Vrchní soud rozhodl, že se bulvární deník Šíp musí omluvit a odškodnit částkou sto tisíc korun manžele Štáfkovy za to, že zveřejnil fotografii ohořelého těla jejich syna. Mladý svět byl otázkou image, podobně jako dnes iPhone, sdělila Česká televize v nostalgickém pořadu o tomto časopisu. Česká spořitelna ohlásila rekordní zisky. Vrchní soud snížil Jaroslavu Steinbauerovi doživotní trest na patnáct let ve vězení, protože se podle něj nepodařilo k dvojnásobné vraždě dokázat přitěžující motiv, že mu šlo o peníze, a protože v Česku neexistuje pravidlo sčítání trestů za spáchané trestné činy. Ministerstvo životního prostředí odmítlo schválit trasu dálnice na jih Čech přes unikátní přírodní oblast Dolní Posázaví a Českou Sibiř. Českým tenistům se nedaří a na turnajích vypadávají v prvních kolech. Prezident Václav Klaus přenesl svou pravomoc dojednat ukončení Úmluvy o Evropském policejním úřadu na vládu, protože se mu nelíbí, že nově vzniklý úřad bude více spolupracovat v rámci Unie, a nechce s tím mít nic společného. Jen 42 % veřejnosti věří podle agentury STEM zdejší policii. V Česku začalo testování léku proti rakovině, který připravil tým Antonína Holého.

Klidně si dovedu představit, že by se ODS vyplatilo investovat určité úsilí nebo i finanční prostředky k tomu, když budou dva nebo tři kandidáti, tak jednoho by podpořili nepřímo a současně toho, kdo by se jim nehodil, tak to by mohli zase na něj vytáhnout nějakou Kubiceho zprávu III, popsal Právu David Rath důvody, proč chce zrušit jeden z mála modernizačních prvků, který si nedávno ČSSD prosadila, a to, že předsedu strany volí členové v přímém hlasování. Statistický úřad oznámil, že úvěry, které si Češi vzali u finančních úřadů, dosáhly ke konci loňského roku 873 miliard korun. V Blahutovicích nad Odrou byla opravena Kaple smíření a to za společného finančního přispění českých i německých rodáků. Do médií dorazily tradiční „okurkové“ šelmy ohrožující místní zvěř, tentokrát jsou to šakali. V Česku bylo horko. Společnost Kofola musí zaplatit pokutu 13,5 milionu korun, protože podle antimonopolního úřadu určovala distributorům ceny, za které mají její produkty prodávat – firma uznala svou chybu. Změna zákona o soudech a soudcích se zcela odklonila od svého smyslu, kterým v demokratickém právním státě byl, je a bude princip dělby moci, napsala v Hospodářských novinách předsedkyně Nejvyššího soudu Iva Brožová. Výrobce acylpyrinu oznámil, že příští dodávka tohoto prášku bude dražší, a tak se lidé vrhli na lékárny. Národní strana jde do voleb s programem Konečné řešení otázky cikánské v Českých zemích. Přemnožili se slimáci.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 32/2008 pod titulkem Minulý týden