Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Rozhovory

Baví mě, že si to někdo vezme na sebe

Módní návrhářka Lucie Kutálková vidí svou budoucnost podobně jako většina českých módních tvůrců: „Hlavní je vymajznout z Čech.“ Zatím si s kolegyní Lucií Trnkovou založily módní značku Leeda a vedou butik na pražském Novém Městě.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Autor fotografie: Milan Jaroš • Autor: Respekt
Autor fotografie: Milan Jaroš • Autor: Respekt

Módní návrhářka Lucie Kutálková vidí svou budoucnost podobně jako většina českých módních tvůrců: „Hlavní je vymajznout z Čech.“ Zatím si s kolegyní Lucií Trnkovou založily módní značku Leeda a vedou butik na pražském Novém Městě. V květnu zaujaly kolekcí, kterou navrhovaly spolu s architektem Janem Kaplickým. Teď s tímhle doporučením v kapse vyrazily nabídnout svou práci do Londýna.

Právě jste se vrátily z Londýna. Kdy se tam budou prodávat modely s nápisem Leeda?

No, ve skutečnosti to asi bude na dlouhé lokte. Byly jsme mimo jiné i na návštěvě ve studiu Future Systems u Jana Kaplického a mluvily jsme s ním o tom, že by se některé naše šaty mohly prodávat v jednom z butiků, který je v jeho slavném hliníkovém domě v Selfridges v Birminghamu. Ale Londýn je každopádně skvělý, oblékají se tam úplně bez zábran. Teď tam všichni kluci chodí tak, aby vypadali pokud možno ošuntěle, a ve vlasech mají speciální pomádu, aby byly jako mastné.

Jan Kaplický pro vás na jaře navrhl rafinované hedvábné večerní šaty a kolekci plavek. Co k vám přivedlo architekta z úplně jiné generace?

Už dřív dělal design například porcelánu a šperků a teď chtěl zkusit šaty. Ale není to nový nápad, ukazoval mi obrázek, na kterém byly plavky, které navrhl už před 20 lety. Do Leedy ho přivedla jeho žena Eliška.…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 52 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].