Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

K věci

Radar pro nás není prioritou

Rainer Arnold je mluvčí klubu SPD na obrannou politiku v německém parlamentu. V rozhovoru vysvětluje, proč považuje radar za zbytečný – a vyjadřuje podezření, že celý projekt by mohl sloužit něčemu úplně jinému než ochraně proti íránským raketám.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: Rainar Arnold - Autor: Archiv • Autor: Respekt
Fotografie: Rainar Arnold - Autor: Archiv • Autor: Respekt

Účinná ochrana, nebo nebezpečná provokace? I po podepsání smlouvy diskuse kolem amerického radaru v Česku neutichly. V dubnu sice členské státy NATO na summitu projekt protiraketové obrany „podpořily“, přesto ne všichni jsou o jejím smyslu přesvědčení. Rainer Arnold je mluvčí klubu SPD na obrannou politiku v německém parlamentu. V rozhovoru vysvětluje, proč považuje radar za zbytečný – a vyjadřuje podezření, že celý projekt by mohl sloužit něčemu úplně jinému než ochraně proti íránským raketám.

Němečtí sociální demokraté byli dlouho velmi skeptičtí vůči americkým plánům postavit v Česku a Polsku protiraketovou obranu. Proč?

Jsme skeptičtí, protože víme, že globální problémy můžeme vyřešit jenom ve spolupráci s Ruskem a musíme učinit všechno pro to, abychom Rusy udrželi v úzkém partnerství.

Takže souhlasíte s tím, že protiraketový systém představuje pro Rusko ohrožení?

Osobně si myslím, že Rusko ohroženo není. Ale oni to subjektivně pociťují jako „nepřátelský akt“. A proto celý ten projekt nepovažujeme za příliš šťastný krok. Zadruhé jsme ale také přesvědčeni, že protiraketový systém by v rámci NATO ani neměl mít příliš vysokou prioritu.

To znamená, že nesouhlasíte s americkou analýzou, že Evropa musí čelit nebezpečí ze strany Íránu či Severní Koreje?

Je to tak …

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 55 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].