Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

Woodstock na kolonádě

Karlovarský festival není jen o hvězdných hostech a slavnostních galapremiérách. Byť na ty se pozornost médií logicky soustředí vždycky nejvíc.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: Nejlepší večírek roku začíná. - Autor: Milan Jaroš • Autor: Respekt
Fotografie: Nejlepší večírek roku začíná. - Autor: Milan Jaroš • Autor: Respekt

Až se budou tyto řádky prodávat na stáncích, bude už mít Robert de Niro za sebou ovace před více než tisícovkou lidí v rekonstruovaném velkém sále hotelu Thermal. Už bude také jasné, jestli je Jakubiskův historický megafilm Bathory kolosálním propadákem, jak se v kuloárech šeptá, nebo jestli producenti svých neuvěřitelných 380 milionů korun vložili do správných rukou. Ale karlovarský festival není jen o hvězdných hostech a slavnostních galapremiérách. Byť na ty se pozornost médií logicky soustředí vždycky nejvíc.

To si snad někdo dělá…

Tým vedený Jiřím BartoškouEvou Zaoralovou se totiž už patnáct let úspěšně snaží o světový unikát – festival kategorie A, který je dělán hlavně pro diváky. Ti to dokážou ocenit, a snad proto je přehlídka v zahraničí vnímána jako bujarý týdenní mejdan s domáckou, neobyčejně uvolněnou atmosférou.

„S publikem z pětadevadesáti procent pod pětadvacet let je to jako filmový Woodstock, nejlepší večírek roku. Je to báječné publikum, které je otevřené ke všemu, co se odehrává na plátně,“ rozplýval se před loňským ročníkem deník USA Today. K identifikaci diváků s festivalem přispívá i hravá sebeironie organizátorů. Upřímně řečeno: je těžké si představit, že by jiný „áčkový“ podnik propagoval takový spot, který běžel před startem letošní přehlídky v televizi…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 56 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].