Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Vaše otázky

Kdy můžeme být legitimováni?

K obecné poučovací povinnosti policisty i strážníka patří odpověď na vaši otázku po důvodu perlustrace. Na postup policistů i strážníků si můžete stěžovat, leč pouze po jejich akci.

Kdy může státní či městský policista legitimovat občana? Může občan legitimování odmítnout, pokud se domnívá, že policista vyžaduje legitimaci bezdůvodně?

Jan Zahradníček, Praha

Odpovídá advokát Jiří Kučera:

Dobrá otázka. Také jsem si ji kdysi často pokládal. Kde berou tu drzost? Vězme tedy, že na to skutečně mají právo. Začněme u obecní policie: ta může legitimovat občana proto, že vůči němu provádí „úkon“, tj. když vás např.napomíná z rušení veřejného pořádku a žádá, abyste na večírku ztišil hlasitou hudbu. V tu chvíli musí vědět, s kým mluví, aby věděla, že dotyčný má možnost zjednat nápravu. Policista vás může též legitimovat, když si myslí, že jste podezřelý ze spáchání přestupku nebo trestného činu, když odpovídáte popisu hledané osoby či ve chvíli, kdy od vás potřebuje podání vysvětlení, např. svědectví o dopravní nehodě. Je ale oprávněna vás legitimovat i v případě, kdy ji o to někdo požádá, např. když jedete v autě, které patří jinému, a ten bude chtít, abyste prokázal, že jste držitelem vozidla. Odmítnout legitimování nelze, jelikož „každý je povinen uposlechnout výzvy zakročujícího strážníka“.

„Státní“ policista vás může legitimovat, když vás „přistihne“ při páchání trestného činu nebo přestupku, když odpovídáte popisu hledané nebo pohřešované osoby, zdržujete se bezdůvodně v bezprostřední blízkosti chráněných objektů, máte na veřejnosti zbraň a policie si myslí, že ji použijete, či se zdržujete v blízkosti místa, kde došlo k trestnému činu, přestupku nebo nehodě. Důvodem je i to, že jste jako cizinec podezřelý, že se protiprávně zdržujete na našem území. Zde je zajímavé, jak to mohou policisté vědět dříve, než se přesvědčí, že nemáte vízum. Věřme, že nikoho nešikanují a jsou na rozpoznávání těchto osob pohledem dobře vyškoleni. K obecné poučovací povinnosti policisty i strážníka patří odpověď na vaši otázku po důvodu perlustrace. Na postup policistů i strážníků si můžete stěžovat, leč pouze po jejich akci.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].