Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

Flákači v Kristových letech

Co udělat se životem, když vám je lehce přes třicet a už přes deset let zabíjíte čas podřadnou prací na nudném předměstí v New Jersey? Takové otázky řeší – tedy jen tak mimochodem mezi spoustou dialogů o oblíbených filmech a sexuálních praktikách – dva nejlepší kamarádi Randal (Jeff Anderson) a Dante (Brian O’Halloran).

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Autor fotografie: Česká televize • Autor: Respekt
Autor fotografie: Česká televize • Autor: Respekt

Co udělat se životem, když vám je lehce přes třicet a už přes deset let zabíjíte čas podřadnou prací na nudném předměstí v New Jersey? Takové otázky řeší – tedy jen tak mimochodem mezi spoustou dialogů o oblíbených filmech a sexuálních praktikách – dva nejlepší kamarádi Randal (Jeff Anderson) a Dante (Brian O’Halloran). Po dvanácti letech se scenárista a režisér Kevin Smith vrátil k hrdinům své nízkorozpočtové prvotiny Mladí muži za pultem, se kterou na sebe v roce 1994 strhl pozornost filmového světa. A šlo o návrat úspěšný.

Kevin Smith si u svých fanoušků napravil reputaci, kterou si pošramotil úkrokem do světa mainstreamového filmu v poněkud usedlé romanci Táta na plný úvazek. A ve svém zatím posledním filmu se vrací ke svým nezávislým kořenům. Snímek Clerks II: Muži za pultem je vulgární, infantilní, zábavný a nečekaně dojemný. Je znát, že newjerseyský patriot Smith má své obskurní postavičky skutečně rád. Film si nejlépe užijete, pokud je vám kolem třiceti a ještě se vám nepodařilo úplně dospět. Ale podmínkou to není.

Smithův debut natočený za dvacet sedm tisíc dolarů zachycoval jeden den v životě dvou prodavačů v zaplivaném obchůdku Quick Stop. Ten v úvodu volného pokračování díky Randalově lajdáctví vyhoří a oba parťáci jsou nuceni vzít zavděk podobně mizernou prací ve fastfoodovém bistru Mooby’s. Film zachycuje hektických čtyřiadvacet hodin, v nichž oba hrdinové možná budou muset přehodnotit svůj postoj k životu. Anebo také ne.

Dante totiž prožívá poslední den před odjezdem na Floridu, kam by se měl stěhovat s afektovanou blonďatou snoubenkou Emmou (Jennifer Schwalbachová Smithová). Pro Danteho to znamená výzvu ke změně života. Šanci vymanit se z mnohaletého stereotypu i za cenu, že kromě fritovacích hrnců s hranolky nechá za sebou také kamaráda Randala. Zájem atraktivní a bohaté Emmy Danteho sice nepřestává ohromovat, zdá se ale, že si přece jen víc rozumí s šéfovou Becky (Rosario Dawsonová).

V defilé vedlejších postav nemůže chybět Smithova kultovní dvojice nerozlučných vymaštěnců Jay (Jason Mewes) a Mlčenlivej Bob (sám režisér), která prochází drtivou většinou Smithových filmů. A výraznou vedlejší roli má Trevor Fehrman v roli adolescentního kolegy Eliase. Prudérní křesťanský puberťák, jenž věří, že jeho přítelkyně má ve vagíně kousavého trolla, kterého vyčurá, až jí bude jednadvacet, je upřímně znechucený Randalovými věčnými oplzlými řečmi.

Za slovními přestřelkami, politicky nekorektním humorem a situačními srandičkami se skrývá vlastně docela existenciálně posmutnělé vyprávění o třicátnické úzkosti a potřebě přátelství. Ve světě, kde je život bez kariérních ambicí společenským stigmatem a v němž pomalu přebírá otěže generace, jež má raději Transformers než Hvězdné války, se totiž bez kamarádů, kteří vám kryjí záda, přežít nedá.

Clerks II: Muži za pultem

10. 7., ČT 2, 23.50

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 28/2008 pod titulkem Flákači v Kristových letech