Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

Výtvarné umění

Zajímavé výstavy

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

Josef Bolf: Obrazy, kresby

Galerie G99, Dům pánů z Kunštátu, Brno, 19. 6. –13. 7.

V pondělí, kdy vznikaly tyto řádky, by zhlédnutí obrazů Josefa Bolfa (1971) mohlo v člověku vyvolat definitivní rozhodnutí skoncovat se životem: lilo jako z konve, slunce nevidět, no a ta ostuda s Turky… V méně depresivní čas nicméně jeho plátna s postavičkami z postapokalyptické pohádky pro pár zbylých pozemšťanů nepůsobí zdaleka tak úzkostně. Dají se totiž číst i jako doklad autorova odhodlání skoncovat se všemi šílenými sebedestruktivními představami, které se člověku někdy honí hlavou.

Šejla Kamerić: Is it Rain or is it a Hurricane

Galerie Emila Filly v Ústí nad Labem, 22. 5. –28. 6.

V rámci mezinárodního projektu Land of Human Rights se do Ústí dostala výstava dvaatřicetileté Bosňanky. „V širokém spektru protikladných politických a kulturních mechanismů se téměř obsedantně zaměřuje na detaily. Tyto zdánlivě nepodstatné události mají nezřídka améboidní rysy, ale vždy fungují jako spouštěče a zároveň indikátory sociálních defektů,“ uvádí k autorce kurátor výstavy Michal Koleček. K vidění jsou její práce vracející se k balkánské válce, video o kolektivním násilí inspirované Andrejevovou povídkou Zeď či tisk s výjevem z jeruzalémského hotelu v době konfliktu s Libanonem.

I’m not afraid

Langhans Galerie Praha, 10. 6.–17.8.

Přehlídka fotografií studentů jihoafrické školy The Market Photo Workshop. Ústav založil v 80. letech David Goldblatt, jeden z nejslavnějších afrických fotografů, od té doby školou prošly tisíce studentů.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 26/2008 pod titulkem Výtvarné umění