Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

Chcete mě?

Hůla začal od roku 1984 na vlastní pěst budovat nevýběrový Archiv výtvarného umění. České muzejní instituce by mu dnes takový poklad mohly závidět. Ale jak se ukazuje, o jeho úctyhodný počin nejeví žádný zájem.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: Smrticí lavina tiskovin - v Česku podobnou nenajdete. - Autor: Karel Cudlín • Autor: Respekt
Fotografie: Smrticí lavina tiskovin - v Česku podobnou nenajdete. - Autor: Karel Cudlín • Autor: Respekt

Na náměstí Smiřických v Kostelci nad Černými lesy panuje ospalá dopolední atmosféra. Měšťanské domy se liší výškou a barvou fasád, ale víceméně jsou si podobné jako vejce vejci. V jednom z nich bydlí Jiří Hůla (1944). Když návštěvník vstoupí dovnitř, fádní obrázek českého maloměsta rychle nahradí úžas a zvědavost.

Kam se oko podívá, stojí regály a police plné knih, šanonů a publikací, na půdě lze jen stěží projít úzkými uličkami mezi hromadami rozličných tiskovin. „To ještě nic není, uvidíte až za chvíli,“ spokojeně komentuje konsternaci hosta prošedivělý šedesátník, absolvent Přírodovědecké fakulty Univerzity Palackého v Olomouci. Hůla začal od roku 1984 na vlastní pěst budovat nevýběrový Archiv výtvarného umění. České muzejní instituce by mu dnes takový poklad mohly závidět. Ale jak se ukazuje, o jeho úctyhodný počin nejeví žádný zájem.

Galerie ve stodole

Na otázku, co Jiřího Hůlu vedlo k takové nevšední činnosti, odpoví: „Bratr je malíř a sochař. Od sedmdesátých let jsme společně navštěvovali ateliéry jeho spolužáků, později i starších umělců, polooficiální pražské i venkovské vernisáže, výstavy. Nedostatek prostoru pro svobodnou konfrontaci nás přivedl k tomu, že jsme upravili stodolu za domem a v roce 1983 tam otevřeli Galerii H.“

Na dobu, kdy každá soukromá kulturní iniciativa budila pozornost…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 54 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].