Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Klaus, Rath a odboráři

Český prezident není všemocný. Tuto zdánlivě banální informaci by měli zachytit na Pražském hradě. Nejvyšší správní soud totiž potvrdil rozsudek jiného soudu, že rozhodnutí Václava Klause nejmenovat soudcem premianta ročníku Petra Langra nemá oporu v zákonech.

Nicméně jestli se odboráři děsí vládních kroků, jsou zřejmě hodně slabé nátury.Český prezident není všemocný. Tuto zdánlivě banální informaci by měli zachytit na Pražském hradě. Nejvyšší správní soud totiž potvrdil rozsudek jiného soudu, že rozhodnutí Václava Klause nejmenovat soudcem premianta ročníku Petra Langra nemá oporu v zákonech. „Pokud zákon stanoví určitý soubor podmínek pro jmenování do funkce soudce, prezident republiky si nemůže pro jmenování do funkce vytvářet podmínky dodatečné, které nejsou v zákoně obsaženy (například věk). Pokud se prezident republiky rozhodne určitého kandidáta do funkce soudce nejmenovat, je povinen tento svůj krok zdůvodnit,“ rozhodli soudci.

Zřejmě nepřijali slova mluvčího Hradu Jiřího Hájka, který médiím říkal: „Prezident nic vysvětlovat nemusí.“ Těžko by také vysvětloval, že jediným důvodem k nejmenování je to, že se právník postavil Václavu Klausovi. V rozboru prezidenta, který poslal k správnímu soudu, stojí: „Napadený rozsudek brání občanu Václavu Klausovi ve výkonu ústavní funkce prezidenta republiky. V případě bránění v tomto výkonu má nejenom občan Václav Klaus, ale i každý občan České republiky právo postavit se na odpor.“ Bohužel, tedy vlastně naštěstí, se žádný občan nemůže večer rozhodnout, že druhý den pro něj ten či onen zákon neplatí. Teď už víme, že výjimkou není ani hlava státu.

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 56 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].